Play ponuda

VIDEO: / Vulkan prouzročio mrak na Islandu

shimmer fallback

Dok se Europa bori sa zračnim prometom, jedan dio Islanda bori se s potpunim mrakom i usred bijela dana. Ljudi ondje, zbog, vulkana, sunčevu svjetlost nisu vidjeli već neko vrijeme.

19.4.2010.
23:42
Play ponuda

Posebno je teško stanovnicima na području podno probuđenog vulkana. Rijetki su automobili na cesti prema selu Eyjafjol ispod kratera. Što se više približavate selu sve je tamnije, a stupići pokraj ceste gotovo se i ne vide.

Farmeri kažu da je zbog crnog oblaka zavladala tama. Zatvaraju stoku u staje. Bijele ovce - pocrnjele su. Dodaju da se u zraku osjeća sumpor i da je bolje ne izlaziti iz kuće. Mnogi koji nemaju stoku napustili su domove.

Istovremeno dok se oni muče s enormnom količinom pepela koji ih obasipa s neba, europski zračni prostor uspjeva pomalo stabilizirati promet. U ponedjeljak su, prema pisanju Hine, poletjeli i zrakoplovi Lufthanse, a za prijevoz je otvoren prostor i Češke i Poljske. Otvoren je i zračni prostor u Hrvatskoj.

No, letovi očito svugdje trebaju biti niski, budući da se s vulkanskim oblakom nije za igrati. Posljednje informacije govore kako je oštetio motor NATO-ovog vojnog zrakoplova F-16.

Dužnosnik, koji se ne može imenovati po NATO-ovim pravilima, nije želio navesti dodatne pojedinosti o tome gdje ili kada se incident dogodio. On je samo rekao da su u motoru zrakoplova nađene staklaste nakupine nakon što je u ophodnji letio europskim zračnim prostorom. Viši dužnosnik europske agencije za zračni promet Bo Redeborn kasnije je rekao da F-16 pripada belgijskim zračnim snagama.

Play ponuda
Play ponuda