Play ponuda

BOLESNI TIRANIN? / Putin šepajućim hodom hvatao stolac, nova snimka pokrenula stare glasine: Hitler je uoči smrti bolovao od iste bolesti?

Image
Foto: Profimedia

Video prikazuje Putina kako ukočeno hoda po prostoriji i čini se da šepa prije nego što je sišao niz stepenice i uhvatio se stolaca, što je pak ponovo probudilo sumnju da boluje od Parkinsonove bolesti

6.9.2022.
16:06
Profimedia
Play ponuda

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak prisustvovao velikim vojnim vježbama Vostok, a njegov šepajući hod je ponovo izazvao nove sumnje u njegovo zdravlje.

Putin (69) je promatrao vojne vježbe iz zapovjednog mjesta dok je sjedio pokraj svog ministra obrane Sergeja Šojgua. Kad je stigao na zapovjedno mjesto poligona za obuku Sergejevski na ruskom Dalekom istoku, činilo se da šepa dok je prelazio prostoriju da bi došao do stolca, piše Dailymail.

Video prikazuje Putina kako ukočeno hoda po prostoriji i čini se da šepa prije nego što je sišao niz stepenice i uhvatio se stolaca. Ranije je ruski predsjednik snimljen kako nekontrolirano trza nogama dok drži govor pred mladim Rusima.

Nije mu prvi put

Pitanja o Putinovom zdravlju već neko vrijeme kruže Rusijom, a neki sugeriraju da ima rak ili Parkinsonovu bolest zbog tvrdnji da ide na operaciju. Glasine su postale toliko glasne da je Kremlj bio prisiljen javno ih demantirati, a glasnogovornik Dmitrij Peskov inzistirao je da je ruski čelnik 'izvrsnog zdravlja' i da su sve glasine '"potpuna besmislica'".

Putin je posljednjih mjeseci viđen kako šepa izlazeći iz zrakoplova u Iranu, kao i s uvrnutim stopalom na sastanku s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u svibnju.

Ovaj tjedan, Putin je viđen kako razgovara sa školarcima dok je manično trzao nogama i čvrsto stezao naslon za ruku. Drhtavica je jedan od glavnih simptoma Parkinsonove bolesti, stanja od kojeg se smatra da je Hitler bolovao pred kraj Drugog svjetskog rata.

Putin je viđen kako sjedi pored Šojgua i načelnika vojnog stožera Valerija Gerasimova dok je gledao vojne igre Vostok 2022. kroz dalekozor. Napetosti između Šojgua i Putina pogoršale su se otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije više od šest mjeseci, a britanski obavještajni dužnosnici rekli su da je ruski čelnik "zaobišao ministra obrane".

Manje vojnika nego ranije

U ratnim igrama Vostok također sudjeluju trupe iz Kine i Indije. Nastavljajući s četverogodišnjim vježbama Vostok, Putin šalje signal da je ruska vojska u stanju obavljati poslove kao i obično unatoč zahtjevima ukrajinskog rata nakon što su okupirali oko petinu zemlje.

Moskva je inzistirala na tome da ruska invazija na Ukrajinu ni na koji način neće utjecati na njenu sposobnost da organizira vojnu vježbu. Ali 50.000 ruskih vojnika koji navodno sudjeluju u ratnim igrama Vostok 2022. samo su djelić od 300.000 koji su vježbali zajedno s onima iz Kine i Mongolije prije četiri godine. Zapadni vojni analitičari kažu kako vjeruju da su obje brojke pretjerane.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će biti raspoređeno 140 vojnih zrakoplova, 60 ratnih brodova i više od 5.000 jedinica vojne opreme, što je značajno smanjenje u odnosu na 1.000 zrakoplova i 36.000 tenkova i oklopnih vozila koji su bili poslani u manevre 2018. godine.

U utorak je Ministarstvo obrane objavilo video pomorskog dijela vježbe, koji prikazuje rusku Pacifičku flotu kako uvježbava lansiranje krstarećih projektila Kalibr za koje je reklo da su uspješno pogodile metu udaljenu više od 285 milja. U ponedjeljak su ruski i kineski borbeni brodovi vježbali odbijanje neprijateljskog zračnog napada topničkim sustavima protuzračne obrane. Prošli tjedan ratni brodovi dviju zemalja izvršili su protubrodske, protuzračne i protupodmorničke obrambene zadaće u Japanskom moru, priopćilo je ministarstvo.

Putin i kineski čelnik Xi Jinping proglasili su partnerstvo "bez ograničenja" u veljači, obećavši da će tješnje surađivati ​​protiv Zapada.

Play ponuda
Play ponuda