na aukciji u new yorku / VIDEO Kupili bi ga da imate toliki novac? Prodaje se džemper princeze Diane iz 1981. Cijena - 120.000 dolara

Princeza Diana viđena je u tom džemperu 1981. godine na utakmici, kada je imala 19 godina, a tek nekoliko tjedana ranije udala se za Charlesa. Džemper je postao metafora za njen život jer je prekriven uzorcima malih bijelih ovaca, a na cijelom je džemperu samo jedna crna

12.9.2023.
10:47
VOYO logo

Na dražbi u New Yorku, prodaju se mnogi odjevni predmeti slavnih osoba, a cijene za pojedine su vrtoglave.

Prošloga je tjedna prodan rukopis Bohemian Rhapsody, a još se uvijek čeka kupac džempera princeze Diane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovčji džemper princeze Diane iz 1981. godine uistinu je ikoničan komad, a nikada prije nije bio na tržištu", kaže Cynthia Houlton, voditeljica odjela za modu i dodatke u aukcijskoj koći Sotheby's.

Image
Foto: Profimedia

Ovaj 120 tisuća dolara vrijedan komad, kažu, pronašli su slučajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislili smo da se izgubio u magli vremena, nismo znali. Nazvala sam dizajnericu Selly i rekla da mislim da sam ga slučajno našla", objašnjava dizajnerica Joanna Osborne.

Dizajnerica Sally Muir kaže da je to poprilično delikatna stvar, ali i da nisu htjeli toliku odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki je komad unikat. Svaki ima priču. Tko ga je nosio, iz kojeg je vremena", dodaje Houlton.

Image
Foto: Profimedia

Princeza Diana viđena je u tom džemperu 1981. godine na utakmici, kada je imala 19 godina, a tek nekoliko tjedana ranije udala se za Charlesa. Džemper je postao metafora za njen život jer je prekriven uzorcima malih bijelih ovaca, a na cijelom je džemperu samo jedna crna. Kako prenosi Time, marka komada je Warm & Wonderful, a izvorno se prodavao za oko 50 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sotheby je vrijednost procijenila na 50.000 dolara do 80.000 dolara, a trenutna najveća ponuda za džemper je 120.000 dolara, ali je jedna od njenih haljina ove godine na aukciji prodana za više gotovo 605.000 dolara, što je najveća cijena njene haljine do sada.

Izložena je i haljina glumice Kate Winslet, koja se proslavila u domu Titanik. Haljina je dizajnirana za dodjelu Oskara 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

"Ta je haljina kultna! Film ljudi gledaju iznova i iznova, a haljinu je dizajnirao Alexander McQueen baš za Winslet", priča Houlton.

Nije moglo ni bez Madonne, pa je izložen i čipkasti veo iz 1910. godine, kojeg je nosila ove godine na prvom europskom izdanju jednoga časopisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na aukciji je i komad modnog dodatka, kojega je Sarah Jessica Parker nosila u filmu Seks i grad, a vrijednost se procjenjuje na od 40.000 do do 70.000 dolara.

Image
Foto: Profimedia

"Ima puno simbolike u tom komadu jer je tada ostavljena pred oltarom, ali je bio sretan završetak", dodaje Houlton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponudi je i pet torbi u vlasništvu glumice Lauren Bacall, al i haljina Michelle Obame, koju je nosila u božićno vrijeme u Bijeloj kući.

Image
Foto: Profimedia

U tijeku je 13. dan aukcije, a trajat će do 14. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Uoči obljetnice smrti princeze Diane aukcija njenih haljina: Crvena bi mogla doseći cijenu i do 400.000 dolara

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo