Play ponuda

VEĆ IMAJU SVOJU VLADU I PARLAMENT: / Katalonci se izjasnili o (ne)ocjepljenju od Španjolske

Image
Foto: AFP, LLUIS GENE
30.10.2015.
20:28
AFP, LLUIS GENE
Play ponuda

Ta bogata pokrajina sjeveroistočne Španjolske, koja uživa autonomiju te ima vlastitu pokrajinsku vladu i parlament, u utorak je objavila takozvane smjernice za odcjepljenje.

Katalonski parlament koji je pak primio deklaraciju o odcjepljenju o kojoj bi trebao glasati nije se još oformio jer se stranke ne mogu dogovoriti tko će voditi pokrajinsku vladu i moguće je da će biti potrebni novi izbori nakon rujanskih.

Podrška za neovisnost pala

Ankete su pokazale da većina Katalonaca želi ostati unutar Španjolske ako se pokrajini osigura povoljniji porezni sustav i zakonom zaštite katalonska kultura i jezik. Rezultati ankete Metroscopia objavljeni u petak u dnevniku El Pais pokazuju da danas gotovo tri četvrtine ispitanika ne žele da pokrajinsku vladu vodi Artur Mas, otac katalonskog plana odcjepljenja. Mas je 2014,. pokušao održati službeni referendum o neovisnosti u čemu nije uspio. Ankete su također pokazale da je podrška neovisnosti od Španjolske pala na 41 s 45 posto koliko je iznosila prije pokrajinskih izbora u rujnu.

Španjolski premijer Mariano Rajoy sastao se s liderom oporbenih socijalista Pedrom Sanchezom u četvrtak, a razgovara i s liderima novih stranka Podemos i Ciudadanos (Građani) u petak i nastoji dogovoriti s njima da se pitanje neovisnosti Katalonije ne koristi kao tema u kampanji za parlamentarne izbore 20. prosinca.

Španjolska središnja vlada protivi se odcjepljenju Katalonije, a španjolski ustavni sud objavio je da bi referendum o odcjepljenju bio neustavan.

Play ponuda
Play ponuda