'KAD SE ZAKLJUČA, VRIJEDE NJIHOVA PRAVILA' / Bivši šef straže zloglasnog beogradskog zatvora: 'Morao je četkicom za zube prvo oprati čučavac, a nakon toga zube...'

Image
Izvor: Ilustracija/Pixabay

'Poznati kriminalci prilikom uhićenja i dovođenja u zatvor, određuju svoja pravila. Znači pored naših pravila, oni postavljaju svoja ulična pravila, a sitni kriminalci slušaju njih i sva njihova naređenja', navodi bivši zapovjednik straže u Okružnom zatvoru u Beogradu

13.3.2023.
13:20
Ilustracija/Pixabay
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Okružni zatvor u Beogradu, poznatiji po svom prvobitnom nazivu CZ (Centralni zatvor), smatra se jednim od najvećih u Europi. Kako piše Kurir, zatvor može primiti 900 osoba, od čega 850 pritvorenih i 50 osuđenih. Tamo se nalaze i optuženi pripadnici Belivukove grupe, koji se terete za sedam ubojstava, nošenje i držanje oružja, trgovinu drogom, otmicu i silovanje.

Jordan Antonić, nekadašnji zapovjednik straže u Okružnom zatvoru ispričao je za Kurir koji zakoni vladaju unutar zatvora.

"Prvi ulazak je samica, pet mjeseci, šest. Kada se istraga završava šalje ih se na sudski odjel, a kada se završi sudski proces šalje ih se na izvršni odjel gdje ima svaka soba po 20 pritvorenih osoba. Ima tu svakakvog soja ljudi", rekao je Antonić. No, napominje kako postoji razlika u tretmanu ozbiljnih kriminalnih vođa.

Image
RAT U ZLOGLASNOM KLANU /

Belivuk zagonetnom izjavom na sudu poslao prijeteću poruku odbjeglom Zviceru

Image
RAT U ZLOGLASNOM KLANU /

Belivuk zagonetnom izjavom na sudu poslao prijeteću poruku odbjeglom Zviceru

Poznati kriminalci postavljaju svoja pravila

"Poznati kriminalci kao što je Ljubo, Arkan, Giška, i mnogi poznati, prilikom uhićenja i dovođenja u zatvor, određuju svoja pravila. Znači pored naših pravila, oni postavljaju svoja ulična pravila. Kad se vrata zaključaju, vrijede njihova pravila. Uglavnom su ubojice šefovi ćelija. Sitni kriminalci slušaju njih i sva njihova naređenja. Zna se ko pere, ko čisti, neće ni čitati knjigu, nego im ti sitni kriminalci čitaju, a oni slušaju i to što god im kažu, treba li nekog izbosti, ozlijediti, podići pobunu, sve", rekao je Antonić.

Podijelio je jednu priču o hijerarhijskoj bahatosti prema inteligenciji.

'Natjerao ga je da opere čučavac četkicom za zube, a nakon toga je morao oprati zube'

"Jedan akademik bio je sa kriminalcem u ćeliji i tog kriminalca je jako živciralo što je taj čovek svako jutro prao zube. Natjerao ga je da opere čučavac četkicom za zube, a nakon toga je morao oprati zube s tom istom četkicom. Kaže mi čovjek, poslije toga, da je stalno povraćao, kada god vidi četkicu za zube", rekao je Antonić.

Zatvor iz kojeg je nemoguće pobjeći?

Kurirov sugovornik ističe da je iz Centralnog zatvora nemoguće pobjeći.

"Zgrada je tako projektirana u krug i stražari su tako postavljeni da je to apsolutno nemoguće", tvrdi Antonić.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču