Play ponuda

'NEMAMO VREMENA ZA GUBLJENJE' / Unija za Mediteran opet upozorava na zagađenost Sredozemlja: 'Moramo zaustaviti uništavanje mora'

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Potrebne su promjene u industriji, energetici, poljoprivredi, turizmu i prometu

4.10.2021.
23:44
Ilustracija: Shutterstock
Play ponuda

Ministri zemalja Unije za Mediteran sastali su se u Kairu na konferenciji posvećenoj okolišu i klimi na kojoj su se dogovorili o zajedničkom sprečavanju zagađenja Sredozemnog mora, jednog od najranjivijih dijelova svijeta, priopćila je u ponedjeljak Unija za Mediteran.

Organizacija sa sjedištem u Barceloni okuplja 42 zemlje Europske unije, među kojima i Hrvatsku, te države s obalom na Mediteranskom moru.

Njihovi ministri okoliša ponovili su svoju predanost borbi protiv klimatskih promjena, istaknuvši kako su potrebne promjene u industriji, energetici, poljoprivredi, turizmu i prometu kako bi se zaustavilo uništavanje mora koje dijele.

"Sredozemno more je krhki ekosustav koji pati od raznih bolesti poput gubitka bioraznolikosti, pretjeranog izlova ribe, zagađenja, uništavanja obale i nakupljanja smeća", rekao je Nasser Kamel, generalni tajnik Unije za Mediteran.

Ministar okoliša Jordana je upozorio kako temperatura u području Mediterana raste 20 posto brže od globalnog prosjeka pa da je potrebno zaustaviti klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem.

"Nemamo vremena za gubljenje", istaknuo je.

Ministri su završili sastanak zajedničkom deklaracijom, neobvezujućim dokumentom u kojem piše da su "maksimalno ambiciozni u ubrzavanju preobražaja svojih gospodarstava u održiva, zelena i cirkularna gospodarstva".

Tom deklaracijom su zemlje najavile pridržavanje ranije dogovorenih sporazuma poput Europskog zelenog plana prema kojem 2050. godine ne bi bilo ispuštanja stakleničkih plinova u EU.

Play ponuda
Play ponuda