Play ponuda

UNICEF PRVI PUT HRANI BRITANSKU DJECU, VLADA POD PALJBOM KRITIKA: / 'Među najbogatijim smo državama, ovo je sramotno'

Image
Foto: Profimedia

Laburistička stranka, najveća oporbena formacija,

16.12.2020.
23:04
Profimedia
Play ponuda

Britanska vlada našla se u srijedu na meti kritika pošto se UNICEF priključio kampanji pomoći u hrani za djecu čije su obitelji posebno pogođene pandemijom u Velikoj Britaniji, što je prvi takav slučaj u povijesti UN-ove agencije.

Laburistička stranka, najveća oporbena formacija, ocijenila je "sramotnim" da se oko 1800 obitelji u teškoćama tijekom božićnih blagdana dijelom prehranjuju zahvaljujući financijskoj pomoći UN-ova Dječjeg fonda.

"Među najbogatijim smo zemljama svijeta", rekla je dopredsjednica Laburističke stranke Angela Rayner. "Nije trebalo doći do ovoga", dodala je. "Naša djeca ne smiju ovisiti o dobrotvornim organizacijama koje obično djeluju u ratnim područjima i nakon prirodnih katastrofa".

Image
UPOZORENJE UN-OVIH AGENCIJA: /

Zbog pandemije došlo je do zabrinjavajućeg pada cijepljenja djece

Image
UPOZORENJE UN-OVIH AGENCIJA: /

Zbog pandemije došlo je do zabrinjavajućeg pada cijepljenja djece

U veljači će se podijeliti 6.750 zajutraka

Vlada konzervativnog premijera već se našla na meti kritika kada nije htjela osigurati besplatne obroke za najsiromašniju djecu tijekom školskih praznika u jeku pandemije, ali je zatim popustila pod pritiskom kampanje koju je vodila nogometna zvijezda Marcus Rashford.

shimmer fallback
shimmer fallback

Financijska pomoć UNICEF-a u iznosu od 27.700 eura dodijeljena je organizacijama koje pomažu obiteljima u četvrti Southwarku, na jugu Londona. Te će obitelji dobiti ukupno 18.000 zajutraka koji će se podijeliti preko škola tijekom dva tjedna praznika za Božić i Novu godinu. Tijekom praznika u veljači podijelit će se 6.750 zajutraka.

Korona-kriza je najgora kriza nakon II. svjetskog rata koja pogađa djecu

UNICEF, osnovan nakon Drugog svjetskog rata, ističe da je pandemija novog koronavirusa najgora kriza nakon rata koja pogađa djecu.

"Ovo je UNICEF-ova prva hitna intervencija u Velikoj Britaniji čija je zadaća boriti se s neviđenim posljedicama krize novog koronavirusa i doprijeti do obitelji kojima je pomoć najpotrebnija", rekla je Anna Kettley, direktorica programa za tu zemlju. "Naposljetku, potrebno je dugoročnije rješenje kako bi se uhvatili ukoštac s uzrocima prehrambenog siromaštva kako nijedno dijete ne bi trpjelo glad", dodala je.

Glasnogovornik Borisa Johnsona stao je u obranu rada vlade istaknuvši da su poduzete "znatne mjere (...) kako djeca ne bi bila gladna tijekom pandemije".

Play ponuda
Play ponuda