UMRO DANSKI ILUSTRATOR KURT WETREGAARD / Njegova karikatura proroka Muhameda izazvala je bijes u islamskom svijetu

Westergaard je autor najpoznatije od 12 karikatura objavljenih 30. rujna 2005. u dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom 'Lice Muhameda' na kojoj je prorok prikazan s turbanom u obliku bombe

18.7.2021.
22:19
Profimedia

Danski karikaturist Kurt Westergaard, slavan po karikaturi proroka Muhameda koja je izazvala nerede u nekim muslimanskim zemljama, umro je u dobi od 86 godina, objavila je njegova obitelj, prenijeli su danski mediji u nedjelju. Westergaard je umro nakon duge bolesti, rekla je obitelj, prenio je list Berlingske.

Zbog karikature eskaliralo nasilje

Ilustrator je autor najpoznatije od 12 karikatura objavljenih 30. rujna 2005. u danskom konzervativnom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom "Lice Muhameda", na kojoj je prorok prikazan s turbanom u obliku bombe.  Karikature su najprije prošle nezamijećeno, ali nakon 15 dana održan je prosvjed u Kopenhagenu, a zatim su prosvjedovali veleposlanici muslimanskih zemalja u Danskoj. 

Tada je eskalirao bijes koji je rezultirao antidanskim nasiljem u muslimanskom svijetu u veljači 2006. Nasilje povezano s karikaturama je kulminiralo 2015. tijekom atentata na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu kada je ubijeno 12 djelatnika. Tjednik je ponovo objavio karikature 2012.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen