PETR PAVEL / Umirovljeni general NATO-a pobjednik predsjedničkih izbora u Češkoj

Image
Foto: AP Photo / Petr David Josek

Bivši pripadnik elitnih padobranskih snaga, 61-godišnji Pavel je tijekom izborne kampanje poručivao da želi biti 'predsjednik dostojan zemlje članice EU-a i NATO-a'. Kampanja između dva kruga izbora je bila oštra, s nizom dezinformacija uperenih većinom protiv Pavela te prijetnjama smrću upućenih Babišu i njegovoj obitelji

28.1.2023.
17:38
AP Photo / Petr David Josek
VOYO logo

Umirovljeni general NATO-a Petr Pavel pobjednik je predsjedničkih izbora u Češkoj nakon prebrojanih 90 posto glasačkih listića koji mu daju 57,07 posto glasova birača.

Njegov suparnik, bivši premijer i poslovni čovjek i milijarder Andrej Babiš osvojio je 42,92 posto glasova, pokazuju rezultati objavljeni na mrežnim stranicama Češkog ureda za statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednička dužnost u Češkoj Republici uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga i bira guvernera središnje banke te ustavne suce.

Bivši pripadnik elitnih padobranskih snaga, 61-godišnji Pavel je tijekom izborne kampanje poručivao da želi biti "predsjednik dostojan zemlje članice EU-a i NATO-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
izbori u češkoj /

Drugi krug čeških izbora ušao general koji je bio u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata

Image
izbori u češkoj /

Drugi krug čeških izbora ušao general koji je bio u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata

Njegov suparnik u drugom krugu, 68-godišnji Babiš, je poduzetnik porijeklom iz Slovačke, poslovni magnat u sektoru kemikalija, hrane, poljoprivrede i medija. Njegovo bogatstvo je bilo predmet pravosuđa, a izbore u drugom krugu je nazvao "referendumom o Babišu".

Kampanja između dva kruga izbora je bila oštra, s nizom dezinformacija uperenih većinom protiv Pavela te prijetnjama smrću upućenih Babišu i njegovoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik na odlasku, Miloš Zeman, održavao je bliske veze s Moskvom sve do ruske invazije na Ukrajinu kada je napravio oštar zaokret.

Pavel se prijavio u vojsku tijekom komunističkog doba kada je Prag bio dio Varšavskog pakta pod vodstvom Sovjetskog Saveza, a odlikovan je za sudjelovanje u mirovnim operacijama u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzdigao se do zapovjednika češkog glavnog stožera i bio je predsjednik vojnog odbora NATO-a tri godine prije umirovljenja 2018.

Kandidirao se na platformi da njegova srednjoeuropska zemlja ostane čvrsto ukorijenjena u Europskoj uniji i NATO-u, te da podupire daljnju vojnu pomoć Ukrajini protiv ruske invazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Babiš je finale svoje kampanje izgradio na strahu od rata u Ukrajini izazvanog širenjem ruske invazije. Rekao je da bi ponudio posredovanje u mirovnim pregovorima i sugerirao da bi Pavel kao bivši vojnik mogao uvući Češku u rat.

Kao čelnik najveće oporbene stranke, Babiš je također predstavio glasanje kao prosvjed protiv vlade za koju je rekao da je učinila malo kako bi pomogla ljudima da se nose s naglim porastom cijena energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo