krenuo protunapad / Ukrajina: Rastjerali smo rusku brigadu. Pobjegli su iz predgrađa Bahmuta

Image
Foto: Profimedia

Moskva nije komentirala izvještaje da je njezina odvojena 72. motostreljačka brigada napustila pozicije u jugozapadnim predgrađima Bahmuta. Ruska brigada obično se sastoji od nekoliko tisuća vojnika

10.5.2023.
22:23
Profimedia
VOYO logo

 Ukrajinska vojna postrojba rekla je u srijedu da je rastjerala rusku pješadijsku brigadu s bojišnice blizu Bahmuta, potvrdivši time izjavu čelnika ruske privatne vojske Wagner da su ruske snage pobjegle.

General pukovnik Oleksandr Sirski, koji predvodi ukrajinske kopnene snage, rekao je da su se ruske postrojbe u nekim dijelovima Bahmuta povukle do dva kilometra kao rezultat protunapada. Nije otkrio detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postrojbe Wagnera predvodile su mjesecima duge ruske napade na grad na istoku Ukrajine, no ukrajinske snage kažu da je ofenziva u zastoju.

Image
Tužna vijest /

U Ukrajini ubijen novinar iz BiH: Poginuo je tijekom raketne paljbe u blizini Bahmuta

Image
Tužna vijest /

U Ukrajini ubijen novinar iz BiH: Poginuo je tijekom raketne paljbe u blizini Bahmuta

Moskva nije komentirala izvještaje da je njezina odvojena 72. motostreljačka brigada napustila pozicije u jugozapadnim predgrađima Bahmuta. Ruska brigada obično se sastoji od nekoliko tisuća vojnika. Bahmut je primarna meta velike ruske zimske ofenzive i poprište najkrvavijih bitaka u Europi od Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Wagnera, Evgenij Prigožin, koji je iznova optuživao regularne ruske oružane snage da ne podupiru valjano svoje vojnike, rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje pozicije.

"Naša vojska bježi. 72. brigada profućkala je tri kvadratna kilometra ovo jutro, gdje sam izgubio oko 500 ljudi", rekao je Prigožin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinska istočna vojna komanda rekla je da je ruska brigada teško oštećena, iako je rečeno da Rusija i dalje pokušava zauzeti ostatak grada.

"Nažalost, nisu uništili cijelu rusku brigadu još", rekao je u televizijskom obraćanju Serhij Čerevatji, glasnogovornik istočne vojne komande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rano u srijedu Treća zasebna jurišna brigada, koju je krajem prošle godine oformio nacionalistički Azov bataljun, objavila je video jednog od osnivača Azova, Andrija Biletskija, koji je rekao da su njegove snage "porazile" rusku brigadu.

Od prošlog tjedna, Prigožin je iznova prijetio da će izvući snage Wagnera iz Bahmuta ako ruske oružane snage ne pošalju više streljiva. U posljednjim komentarima u srijedu rekao je da njegova vojska prima samo 10 posto potrebnog streljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo