UKRAJINA ODAJE POČAST NEMCOVU / 'Bio je most između Ukrajine i Rusije, a taj su most sada uništili ubojice'

28.2.2015.
11:59
VOYO logo

Ukrajina je odala počast ruskom oporbenom političaru Borisu Nemcovu, ubijenom u petak u Moskvi, a predsjednik Petro Porošenko nazvao ga je "prijateljem i mostom između Ukrajine i Rusije", dviju zemalja koje su danas suprotstavljene u sukobu u istočnoj Ukrajini.

"Nemcov je bio most između Ukrajine i Rusije a taj su most uništili pucnji ubojice. Mislim da to nije bilo slučajno", napisao je ukrajinski predsjednik na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjećam se njegovog osmijeha, njegovih hrabrih djela. To je jedna od rijetkih osoba koju možemo zvati prijatelj".

Stranka Batkivščina bivše premijerke Julije Timošenko osudila je "divlje ubojstvo jednog od rijetkih demokrata i razumnih osoba u Rusiji kojega nije bilo strah kritizirati režim Vladimira Putina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Batkivščina podsjeća da je Boris Nemcov podržavao ukrajinsku pilotkinju i zastupnicu te stranke Nadju Savčenko, zatočenu u Rusiji, koja štrajka glađu.

"Rusija je izgubila uglednu ličnost koja je odbila pokleknuti", napisao je na Twitteru ukrajinski tajnik Nacionalnog vijeća sigurnosti i obrane Oleksandar Turčinov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemcov, glasni kritičar predsjednika Putina i ruske uloge u ratu u Ukrajini, ubijen je u petak kasno navečer usred Moskve u neposrednoj blizini Kremlja. Pogođen je s četiri metka u leđa dok je bio u šetnji mostom preko rijeke Moskve s jednom Ukrajinkom koja u napadu nije ozlijeđena.

Nakon tog ubojstva u mafijaškom stilu koje je podsjetilo na kaotične devedesete godine prošlog stoljeća u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, službeni Kremlj je najavio temeljitu istragu i odbacio bilo kakvu umiješanost u zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo