U Beogradu / Uhićno pet ultranacionalista koji su prosvjedovali pred Vučićevim uredom

Image
Foto: M.M./ATAImages

Nekoliko stotina ekstremnih nacionalista i pristaša Rusije okupilo se u srijedu navečer na prosvjedu ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučiča prijeteći izazivanjem nereda ukoliko Srbija prihvati plan EU-a kojim zapadne zemlje i SAD forsiraju normalizaciju odnosa s Kosovom

16.2.2023.
14:35
M.M./ATAImages
VOYO logo

 Pet osoba uhićeno je zbog prosvjeda ultranacionalista u srijedu navečer ispred ureda predsjednika Srbije, a osumnjičeni su za pokušaj nasilnog rušenja vlade i predsjednika Republike, priopćio je u četvrtak srbijanski MUP.

Nekoliko stotina ekstremnih nacionalista i pristaša Rusije okupilo se u srijedu navečer na prosvjedu ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučiča prijeteći izazivanjem nereda ukoliko Srbija prihvati plan EU-a kojim zapadne zemlje i SAD forsiraju normalizaciju odnosa s Kosovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demonstranti su nosili transparente "Kosovo-Nema predaje", klicali su "Srbija-Rusija", a jedan od vođa prosvjeda i ekstremističke i proruske organizacije Narodne patrole Damjan Knežević ocijenio je da se vlada boji nereda, ustvrdivši da su on i njegove pristaše spremne i na radikalnije poteze. Knežević je poručio da će, ne uspije li srbijansko državno vodstvo "spriječiti Kosovo da uđe u UN", od čelnika u Moskvi zatražiti da to spriječi Rusija i iskoristi pravo veta.

Vučić je poruke s prosvjeda nazvao "antisrpskim" i poručio da će djelovati pravna država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
probili zaštitnu ogradu /

Desničari u Beogradu gađali zgradu predsjedništva jajima, razvukli transparent podrške Rusiji

Image
probili zaštitnu ogradu /

Desničari u Beogradu gađali zgradu predsjedništva jajima, razvukli transparent podrške Rusiji

Policija je, u suradnji sa sigurnosno -informativnom agencijom (BIA) i tužiteljstvima u Beogradu i Novom Sadu, uhitila trojicu prosvjednika koje sumnjiči za kazneno djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Kod jednog uhićenog pronađena je snajperska puška i streljivo, a još dvoje ljudi je uhićeno povezano s nabavkom i posjedovanjem oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal provladinih "Večernjih novosti" navodi da su uhićeni vođa Narodnih patrola Damjan Knežević, jedan od organizatora prosvjeda Dejan Petar Zlatanović, te Dejan Boboček. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i bit će privedeni tužiteljima uz kaznene prijave.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić u četvrtak je poručio da će se svi koji pokušaju "svoje nečasne motive i ciljeve provesti prijetnjama, nasiljem, oružjem, suočiti s odlučnim i nepokolebljivim odgovorom MUP-a". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istaknuo spremnost da se "u svakom trenutku brzo i odgovorno reagira na svaki pokušaj ekstremista da ruše Srbiju histerijom i nasiljem i naoružani hodaju ulicama". Poručio je da MUP "neće dopustiti ni nasilnim pojedincima, ni skupinama da ugrožavaju ustavni poredak Srbije, mir i sigurnost svih njezinih građana".

Provladini mediji poruke sa sinoćnjeg prosvjeda karakteriziraju kao prijetnje ubojstvom šefu države i poziv na nasilno rušenje ustavnog poretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, na društvenim mrežama se dovodi u sumnju autentičnost prosvjeda i slijed događaja prije i poslije skupa, kojeg se naziva "performansom", "farsom", "priredbom", "igrokazom", "trijumfom banalnosti".

Zastupnik koalicije "Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani" odvjetnik Aleksandar Olenik ocijenio je u povodu prosvjeda da, ako direktor BIA  Aleksandar Vulin ne bude uhićen, onda je "sve samo medijska farsa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vulina se smatra jednim od političara na srbijanskoj sceni koji u javnosti promiče proruska stajališta u Srbiji, a na čelo BIA došao je s mjesta ministra unutarnjih poslova. U jeku ruske invazije na Ukrajinu, Vulin je kao ministar u tehničkoj vladi poslije travanjskih izbora 2022., u kolovozu prošle godine posjetio Moskvu i razgovarao nizom visokih ruskih dužnosnika, među kojima i šefom diplomacije Sergejom Lavrovom.

"Stavljanje interesa Putina ispred interesa Srbije je veleizdaja, zato se prvo mora uhititi Vulin, pa poslije sve siledžije s ulice koje ga samo slijede", napisao je Olenik.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo