KRIVI KOMANDOSI? / Uhićen bivši australski vojnik. Optužen za ubojstva civila u Afganistanu, prijeti mu doživotni zatvor?

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ovo je prvi put da se s takvom optužbom susreće aktivni ili bivši pripadnik australskih obrambenih snaga. Četverogodišnja istraga otkrila je da su australske specijalne postrojbe navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Afganistanu, pri čemu su viši komandosi navodno tjerali mlađe vojnike da ubijaju bespomoćne zarobljenike kako bi ih pripremili za borbu

20.3.2023.
8:39
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Australske vlasti priopćile su da su uhitile bivšeg vojnika zbog navodnog ubojstva afganistanskih civila i to sve dok je boravio u Afganistanu u sklopu vojnih operacija.

Očekuje se da će 41-godišnjak biti optužen pred australskim sudom po jednoj točki za ratni zločin ubojstva, a zbog toga bi mu mogla prijetiti doživotna kazna zatvora, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put da se s takvom optužbom susreće aktivni ili bivši pripadnik australskih obrambenih snaga. Četverogodišnja istraga otkrila je da su australske specijalne postrojbe navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Afganistanu, pri čemu su viši komandosi navodno tjerali mlađe vojnike da ubijaju bespomoćne zarobljenike kako bi ih pripremili za borbu.

Image
Spašavaju se /

Stotine afganistanskih vojnika pobjegle vojnim zrakoplovima u Uzbekistan

Image
Spašavaju se /

Stotine afganistanskih vojnika pobjegle vojnim zrakoplovima u Uzbekistan

Zasad je 19 slučajeva sadašnjih i bivših pripadnika australske vojske upućeno posebnom istražitelju kako bi se utvrdilo ima li dovoljno dokaza za kazneni progon. Inače, više od 39 tisuća australskih vojnika služilo je u Afganistanu, a njih 41 je poginulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australija je bila dio međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a koje su obučavale afganistanske sigurnosne snage i borile se protiv talibana dva desetljeća nakon što su snage uz potporu Zapada izbacile s vlasti islamističke militante 2001. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo