UGROŽENO 40 POSTO LJUDI: / Gates i Britanija zajedno protiv "najsmrtosnijeg ubojice na svijetu"

Image
Foto: AFP, FABRICE COFFRINI
25.1.2016.
10:49
AFP, FABRICE COFFRINI
Play logo

Gates i Osborne su u članku u The Timesu objavili da će se četiri milijarde eura uložiti u idućih pet godina u istraživanje i suzbijanje malarije, bolesti koju prenose komarci. Krajnji cilj je eliminacija bolesti.

Milijuni eura za istraživanje

"Kad su u pitanju ljudske tragedije, nijedan stvor nije blizu razorne moći komarca", napisali su Gates i Osborne. "Vjerujemo da je svijet bez malarije jedan od najvećih prioriteta globalnog zdravlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućih pet godina Velika Britanija će svake godine u borbu protiv malarije uložiti 650 milijuna eura iz svog razvojnog fonda, a Zaklada Gates će dodati 200 milijuna dolara. Bit će i drugih donacija, najavili su Gates i britanski ministar.

Po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prošle je godine 438.000 ljudi umrlo od malarije, a zabilježeno je čak 214 milijuna oboljelih. Dvije trećine umrlih djeca su mlađa od pet godina.

40 posto svjetske populacije živi u zonama rizika

U posljednjih 15 godina ostvaren je veliki napredak u borbi protiv te bolesti, a Gates i Osborne su uvjereni da je moguće iskorijeniti malariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malarija je jedan od najvećih zdravstvenih izazova na globalnoj razini jer 40 posto svjetske populacije živi u zonama rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivač Microsofta Bill Gates, najimućniji čovjek na svijetu, zadnjih je godina razvoj softvera prepustio drugima i svu svoju pažnju usmjerio na borbu protiv malarije i drugih bolesti. Zaklada koju vodi sa suprugom Melindom uložila je 28 milijardi dolara u razvoj cjepiva protiv malarije, koje je u završnoj fazi kliničkog testiranja.

Play logo
Image
NAKON 30 GODINA ISTRAŽIVANJA: /

Znanstvenici konačno otkrili lijek protiv malarije

Image
NAKON 30 GODINA ISTRAŽIVANJA: /

Znanstvenici konačno otkrili lijek protiv malarije

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo