OGLAS

izbori 17. prosinca / U utrci na prijevremenim izborima u Srbiji 18 stranaka i koalicija: 'Dosadašnja izborna kampanja je veoma prljava'

Image
Foto: A.K./Pixsell

Listu je prva predala vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i bit će prva na biračkom listiću, a slijedi njezin koalicijski partner Socijalistička partija Srbije

29.11.2023.
14:21
A.K./Pixsell
VOYO logo

Za prijevremene parlamentarne izbore u Srbiji, zakazane za 17. prosinca, Republičko izborno povjerenstvo (RIK) proglasilo je ukupno 18 izbornih lista stranaka, koalicija i skupina građana, objavljeno je na službenoj stranici RIK-a nakon jučerašnjeg isteka roka za prijavu sudionika izbora.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić raspustio je 1. studenoga Skupštinu Srbije i raspisao prijevremene parlamentarne izbore, a istog dana birat će se i zastupnici za Skupštinu AP Vojvodina, te vijećnici u Beogradu i još 64 grada i općine. Redoslijed stranaka i koalicija na izbornom listiću još nije službeno objavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listu je prva predala vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i bit će prva na biračkom listiću, a slijedi njezin koalicijski partner Socijalistička partija Srbije.

Treća na listi je Srpska radikalna stranka (SRS) koja se nastoji vratiti u parlament, a njezin lider, haški osuđenik Vojislav Šešelj, s čelnicima SNS-a već je dogovorio potporu naprednjacima u Beogradu i na lokalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šešelj je ponudio naprednjacima da sudjeluje i u formiranju buduće vlade, navodeći da tako SNS ne bi morala stvarati koalicije "s izdajničkim strankama", među kojima ponajprije vidi proeuropsku liberalno-lijevu koaliciju "Srbija protiv nasilja".

Image
ponudio mu potporu /

Ratni zločinac Šešelj nudi pomoć kumu svom: Spreman sam priskočiti Vučiću da ne mora koalirati s izdajnicima

Image
ponudio mu potporu /

Ratni zločinac Šešelj nudi pomoć kumu svom: Spreman sam priskočiti Vučiću da ne mora koalirati s izdajnicima

Samo devet stranaka i koalicija na listama je ponudilo svih 250 kandidata, koliko ima mjesta u Skupštini Srbije, a izborni prag od tri posto ne vrijedi za manjinske liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne su ocjene da je dosadašnja izborna kampanja "veoma prljava", a analitičari i predstavnici oporbe ukazuju na to da SNS ne bira sredstva kako bi diskreditirao ponajprije listu "Srbija protiv nasilja", koju se optužuje da radi u korist tajkunskog lobija koji želi preuzeti vlast u Srbiji.
Oporbene stranke i koalicije uvjerene su da na prijevremenim izborima mogu pobijediti u Beogradu, ali i u brojnim drugim općinama i gradovima, dok s druge strane srbijanski predsjednik, koji otvoreno lobira za SNS iako je s njenog čelnog mjesta nedavno odstupio, tvrdi kako "svaki dan čita" istraživanja javnog mišljenja koja navodno govore da je rejting oporbe znatno ispod povjerenja birača što ga na razini cijele Srbije ima njegov SNS. 

Pogledajte video: Za Vučića su ovi izbori borba između dobra i zla, a on je spasitelj: Da dođe do pobjede spreman je na sve

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo