ŠVEDSKA SKIDA MASKE / Njihov pristup ipak daje rezultate? Glavni epidemiolog tvrdi da delta soj možda i nije toliko zarazan

Tegnell kaže da se još mnogo toga ne zna o delta varijanti koronavirusa te upozorava da se ne donose dalekosežni zaključci o tom soju poput tvrdnje da je zarazan poput vodenih kozica

31.7.2021.
21:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok američki Centar za prevenciju bolesti (CDC) poziva Amerikance da zbog delta varijante koronavirusa ponovno nose zaštitne maske, glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell tvrdi da je prije takve odluke potrebno više podataka o zaraznosti soja. Švedska se, naime, dnevnim brojem smrtnih slučajeva od Covida-19 približila nuli, piše RT.

Tegnell je u petak izjavio da postoji "mnogo toga što još ne znamo" o delta varijanti koronavirusa te je upozorio da se ne donose "dalekosežni zaključci" o tom soju. Također je rekao da delta varijanta kruži Švedskom već duže vrijeme, ali s malim učinkom, osobito u visokorizičnim okruženjima poput staračkih domova.

'Čini se da je zaraznost delta soja vrlo neravnomjerna'

Njegovi komentari reakcija su na novoobjavljene podatke CDC-a koji sugeriraju da je delta soj zarazniji i potencijalno opasniji od dosadašnjih. New York Times i drugi mediji objavili su kako CDC sugerira da je delta varijanta zarazna poput vodenih kozica (dakle jako), ali čini se da ta usporedba nije impresionirala Tegnella.

"Teško je reći je li delta varijanta zarazna kao vodene kozice. Čini se da je zaraznost delta varijante vrlo neravnomjerna - u nekim slučajevima jedna osoba inficira stotinu ljudi, dok u drugima imamo zaražene osobe koje nikoga ne zaraze", kazao je Tegnell za švedski dnevnik Aftonbladet.

U zasebnim je napomenama ukazao na činjenicu da je jedna trećina općina u zemlji prijavila nula novih slučajeva covida-19 u posljednjih tjedan dana. Istodobno je došlo do povećanja broja slučajeva među mladima u Stockholmu i drugim velikim gradovima.

U srpnju tek osam smrtnih slučajeva od covida

I dok američke zdravstvene vlasti pritiskaju Amerikance u područjima s visokim prijenosom delta varijante virusa da nose maske, Švedska je 1. srpnja odustala od te preporuke podržavajući tek mjere poput socijalne distance i rada na daljinu.

Iako tamošnji mediji zbog toga kritiziraju vlasti, čini se da švedski popustljiviji pristup pandemiji daje rezultate. U Srpnju je zabilježeno tek osam smrtnih slučajeva povezanih s Covidom, u prosjeku 0,25 smrtnih slučajeva dnevno. Iako je moguće da će se brojka povećati zbog kašnjenja u izvješćima, broj smrtnih slučajeva nesumnjivo se smanjio proteklih mjeseci. Broj dnevnih hospitalizacija također je bio blizu nule u srpnju, a istodobno se i prosječni dnevni broj novozaraženih naglo pao od travnja naovamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Unatoč obećavajućem razvoju događaja, Tegnell je upozorio da se ne treba previše opustiti i da je Švedska još uvijek u pandemiji. Pozvao je i građane, naročito mlađe, da se cijepe.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali