U Sloveniji je zabilježen novi slučaj zaraženog mesa za kebab koje je slovenski distributer uvezao iz Poljske, a sanitarne vlasti naložile su njegovo povlačenje iz prodaje.
Državna uprava za sigurnost hrane u petak je na svojim internet stranicama objavila da je obaviještena o prisutnosti bakterije salmonele u smrznutoj masi za kebab od miješane govedine i purećeg mesa, kojega je tvrtka Alebon uvezla iz Poljske kupivši ga od tvrtke Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo.
Preko sustava brzog obavještavanja RASFF primili smo informaciju
o prisutnosti bakterije Salmonella spp. u smrznutom
goveđe-purećem kebabu distributera Alebon d.o.o uvezenom iz
Poljske te provodimo postupak njegova povlačenja/opoziva,
objavila je uprava za sigurnost hrane.
Kupcima koje su spomenuti produkt već kupili preporučeno je da ga
ne koriste i ne konzumiraju nego vrate prodavatelju.
Povlačenje s tržišta odnosi se na tri pošiljke ukupne težine 45
kilograma.
Riječ je o novom slučaju zaraženog mesa za kebaba uvezenog s
poljskog tržišta u Sloveniju.
Nedavno je na slovenskom tržištu bila otkrivena prisutnost
salmonele i ostataka veterinarskih lijekova iz pošiljke ukupne
težine 5,3 tone mesa pripremljenog za kebab, od čega je prije
izbijanja afere sa sumnjivim mesom iz Poljske već bilo kozumirano
oko četiri tone.
Salmonela kod čovjeka može izazvati simptome crijevne bolesti
koju karakteriziraju povraćanje, bolovi u trbuhu i povišena
tjelesna temperatura, ali ne ako je meso dovoljno dobro termički
obrađeno.