ŽESTOKI NAPAD / Rusi udarili raketama i dronovima po Dnjipru, pogođene škole i vrtići: Najmanje četvero mrtvih

Image
Foto: X/Screenshot

Od ozlijeđenih, 11 ih je prevezeno u bolnicu, a dvoje je u teškom stanju

3.7.2024.
14:06
X/Screenshot
VOYO logo

U ruskom napadu projektilima i dronovima na ukrajinski grad Dnjipro u srijedu ubijeno je četvero civila i 27 je ranjeno, oštećeni su vrtići, škole i bolnice te su buknuli požari širom grada, rekli su regionalni dužnosnici.  "Jutro nije bilo dobro za nas. Neprijatelj je izveo kombinirani napad na naš grad", rekao je Serhij Lisak, guverner regije Dnjipropetrovsk, u videu objavljenom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Od ozlijeđenih, 11 ih je prevezeno u bolnicu, a dvoje je u teškom stanju, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lisak je objavio fotografije djelatnika hitnih službi kako uklanjaju razbijeno staklo i gase požar. Ukrajinske zračne snage priopćile su da su ruske snage gađale regiju Dnjipropetrovsk sa sedam projektila i pet bespilotnih letjelica Šehid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protuzračna obrana uspjela je srušiti pet projektila i sve bespilotne letjelice, navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Dnjipra Boris Filatov proglasio je dan žalosti za četvrtak. Kazao je da su oštećene dvije škole i tri dječja vrtića. Krhotine projektila pale su na dječju bolnicu, a druge dvije bolničke zgrade su oštećene. Oštećene su i poslovne zgrade, rekli su dužnosnici.

Rusija je intenzivirala zračne napade na ukrajinske gradove posljednjih mjeseci. Moskva negira da cilja civile, premda su ubijene tisuće od pokretanja ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članice NATO-a dogovorile 40 milijardi eura pomoći Ukrajini

Saveznici NATO-a dogovorili su se da će iduće godine financirati vojnu pomoć za Ukrajinu s 40 milijardi eura, rekla su dva zapadna diplomata za Reuters u srijedu, tjedan dana prije samita Saveza u Washingtonu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je od saveznika da pristanu na višegodišnju obvezu kako bi se nastavilo pomagati Kijevu na istoj razini kao od početka ruske invazije 2022., u iznosu od otprilike 40 milijardi eura na godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Države članice nisu, međutim, podržale Stoltenbergov originalni zahtjev, nego dogovor uključuje odredbu da će se doprinose saveznika preispitivati na budućim samitima NATO-a, prema izjavi jednog diplomata.

Saveznici su odlučili da će kroz idućih godinu dana pripremiti dva izvješća kako bi se utvrdilo koja zemlja što šalje Ukrajini, rekao je diplomat, kako bi se ispunili zahtjevi za većom transparentnošću u pogledu raspodjele tereta među saveznicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Države članice "imat će za cilj ispuniti ovo obećanje proporcionalnim doprinosima", glasi dogovor.

Financijska obveza dio je šireg paketa za Ukrajinu koji će čelnici NATO-a dogovoriti na sastanku u Washingtonu od 9. do 11. srpnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO koordinira vojnu pomoć Ukrajini

Saveznici su u lipnju odlučili da će NATO preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Ukrajini, odnosno da će zamijeniti SAD s obzirom na to da se Donald Trump, NATO-skeptik, nastoji vratiti u Bijelu kuću.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., SAD je okupio prijateljske zemlje u zračnoj bazi u Ramsteinu u Njemačkoj, osnovavši skupinu nacija koja sada ima oko 50 članica i koja se redovito sastaje kako bi odgovorila na zahtjeve Kijeva za oružjem obećanjima donatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tzv. Skupina iz Ramsteina i dalje će postojati kao politički forum predvođen SAD-om, ali NATO će preuzeti vojnu radnu razinu koja koordinira isporuke oružja i obuku ukrajinskih vojnika.

Koordinacijom pod kišobranom NATO-a u određenoj se mjeri osigurava štit protiv Trumpa. Savez dobiva izravniju ulogu u ratu protiv Rusije, ali se ne obvezuje na slanje vlastitih vojnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No diplomati priznaju da bi to moglo imati ograničen učinak budući da je SAD dominantna sila unutar NATO-a i osigurava većinu oružja za Ukrajinu. 

Dakle, ako Washington bude želio smanjiti zapadnu pomoć Kijevu, to će ipak moći učiniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članstvo Ukrajine u NATO-u

Uz to, saveznici se još ne slažu oko toga treba li i kako pojačati NATO-ove jezične formulacije u pogledu budućeg primanja Ukrajine u Savez.

Službeno stajalište NATO-a je da će Ukrajina jednoga dana ući u NATO, ali ne dok je zemlja u ratu. "Budućnost Ukrajine je u NATO-u", rekli su čelnici Saveza na samitu u Vilniusu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki saveznici žele pojačati tu jezičnu formulaciju, sugerirajući da bi samit mogao reći da je ukrajinski put prema članstvu nepovratan. 

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo