Budući da otkupna cijena kestena raste, mnogi poljoprivrednici napuštaju dosadašnji uzgoj i orijentiraju se na uzgoj kestena. Maria Coreia i njen suprug ostali su bez posla prije tri godine, novi nisu uspjeli naći, a ostali su i bez socijalnih naknada za nezaposlene pa sada preživljavaju od vlastite plantaže koja je manja od jednog hektra.
"Sezona berbe željno se iščekuje svake godine, jer donosi dodatnu zaradu. Radili smo, imali smo poslove, ali smo ostali nezaposleni, tako da svake godine računamo na novac od berbe kako bismo platili račune i kako bismo preživjeli", kaže Maria za Al Jazeeru.
U 4 godine kompanija narasla 20 posto
Sortegel je jedna od kompanija koje otkupljuju kesten, a tokom protekle četiri godine narasli su za 20 posto, što je značajna razlika u odnosu na druge industrijske grane, koje jedva opstaju uslijed trenutne ekonomske klime.
"Rastemo, kako na domaćem, tako i na internacionalnom tržištu. Što više kestena uzgojimo, to više prodamo i zaradimo", kaže Leticia Pereira, komercijalna direktorica u Sortegelu.
Izvoz svježeg i zaleđenog kestena nije jedina industrija u procvatu, pa je pekar Eurico Castro počeo eksperimentirati i napravio tijesto od kestena. Dio koristi za pravljenje vlastitog peciva, a dio pakira u konzerve i izvozi u ostatak Europske unije. U pregovorima je za izvoz u Japan, Brazil, SAD i Rusiju.
Cijeli tekst pročitajte http://balkans.aljazeera.net/vijesti/u-portugalu-raste-proizvodnja-kestena. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.
Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.
Pišite nam.