U NJIHOVOJ ZEMLJI TO ČIME SE BAVE JE SRAMOTA, ALI ONI NE MARE: / 'Dokazivali smo se šakama, brzo su nas počeli poštivati'

U Düsseldorfu nije bilo poznatih muških modela – dok se nisu pojavila braća Dulatov

2.11.2019.
11:49
Deutsche Welle
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Braća Sulumbek (24), Tamerlan (19), Islam (21) i Djibril (25) Dulatov dobro izgledaju – i time zarađuju za život, piše Deutsche Welle. Krase naslovne stranice modnih magazina i koračaju modnim pistama. No, ovi muslimanski Čečeni imaju zbog toga i probleme sa sunarodnjacima koji smatraju da je za muškarca sramota pozirati pred kamerama.

Obitelj Dulatov je pobjegla od rata u Čečeniji i prije dvanaest godina došla u Düsseldorf. Kod kuće govore čečenski i ponekad ruski jezik: njemački govore s akcentom. Braća su se našla na pravom mjestu u pravom trenutku. Düsseldorf je grad glamura i mode. U čuvenoj "Königsallee" (Kraljevskoj aleji) gotovo sve poznate svjetske modne tvrtke imaju svoje butike. Tu su kao modeli radile Claudia Schiffer i Heidi Klum. No, u gradu nije bilo poznatih muških modela – dok se nisu pojavila braća Dulatov.

Bili na pravom mjestu u pravo vrijeme

Najstariji brat Djibril imao je 14 godina kada su došli u Düsseldorf. "Nisam znao puno o Njemačkoj. U Čečeniji je samo hvaljena kvaliteta njemačke robe", kaže. On i braća su brzo učili njemački, a brzo su našli i prijatelje. "Ponekad smo morali dokazivati se šakama, ali u školi je svima upalo u oči kako se držimo zajedno. Prema nama su se odnosili s poštovanjem."

"Djibril je imao velik utjecaj na nas mlađu braću. S njim smo još u Čečeniji išli u teretanu. U Njemačkoj nas je oduševio za boks, hrvanje i kik-boks. Kasnije smo prešli na mješovitu borbu", kaže Sulumbek koji je godinu dana mlađi od Djibrila. Najstariji brat uživa poštovanje mlađe braće. On je istovremeno trener, menadžer i glasnogovornik.

Otac se protivio manekenskoj karijeri sina

Kada je imao 16 godina Djibril je radio u jednoj samoposluzi. Od svoje druge plaće je kupio sebi pojas koji je vidio u izlogu jedne skupe trgovine. Na blagajni se jedna mlada žena okrenula za njima i upitala ga, bi li htio doći na audiciju u njezinu modnu agenciju. "Najprije sam mislio da je riječ o skrivenoj kameri", kaže Djibril, "žena mi je dala komplimente, što mi je izgledalo čudno. Rekao sam: ne, ja sam Čečen i ne smijem pozirati pred kamerama." Ali, žena mu je dala svoju posjetnicu i rekla: "Razgovaraj s roditeljima prije nego što odbiješ ovo. Možda je pred tobom velika karijera modela". Djibrilov otac je bio strogo protiv, ali majka je uspjela nagovoriti ga da promijeni mišljenje. Na kraju je Djibril otišao na probu s cijelom obitelji.

"To nije bilo ništa posebno. Fotograf je napravio nekoliko slika", sjeća se Djibril. No, poslije dva mjeseca dobio je ugovor od pariške modne kuće Lanvin. Kasnije je radio kao model za Gucci, McQueen, Diesel i druge poznate tvrtke. Putovao je u Pariz, London i Milano. Jednom je odbio ugovor koji mu je nudio Armani vrijedan 140.000 dolara. Trebalo je da ga fotografiraju samo u gaćicama. "Sve što ne seže do koljena u islamu je zabranjeno. Ja sam religiozan Čečen", kaže Djibril i dodaje da se on i njegova braća trude pridržavati se najvažnijih zapovijedi.

Nakon najstarijeg brata i mlađa braća postala manekeni

Djibril je brzo dobio ugovor i od tvrtke IMG Models, jedne od najrenomiranijih modnih agencija sa sjedištem u New Yorku. Jednog dana jedna predstavnica te agencije ugledala je na Djibrilovom profilu na jednoj društvenoj mreži fotografiju na kojoj su pored njega bili i neki drugi muškarci. Kada je doznala da su to Djibrilova braća, pozvala ih je na probno fotografiranje. Danas su sva četvorica modeli IMG-a. Islam Dulatov je dvostruki prvak Europe u borilačkom sportu MMA (Mixed Martial Arts), a voli i bavljenje modom jer mu to omogućuje putovanja u brojne zemlje. No, njegovi prioriteti su jasni: "Ja sam Čečen koji živi u Europi, sportaš koji radi kao model. To mi omogućuje da se bavim omiljenim sportom i da financiram svoj život."

Za 24-godišnjeg Sulumbeka obitelj i sport su najvažniji na svijetu. I on je muslimanski vjernik. "Kao i drugi Čečeni u Düsseldorfu redovito idemo u džamiju i pridržavamo se posta. Religija i sport su se kod mene pobrinuli za disciplinu. To je važno, posebno kada je čovjek mlad i ima ciljeve", kaže Sulumbek koji ima 60.000 pratilaca na Instagramu.

Svoju budućnost vide u sportu

Braća Dulatov svoju budućnost vide u sportu. "On nam je pomogao da se integriramo u Njemačkoj. Zahvaljujući njemu smo upoznali ljude koji također vole sport", kaže Djibril, njemački doprvak u borilačkom sportu MMA. Ono čega braća nemaju dovoljno jest – slobodno vrijeme. Treniraju dvaput dnevno. Alkohol i cigarete su za njih tabu. To ograničava krug prijatelja. Sulumbek priča: "Poslije modnih revija nikada ne idem na zabave, već u hotel da se odmorim i naspavam." "Mi smo tim i sve radimo zajedno. Imamo zajednički račun u banci", kaže Djibril. Braća sanjaju o tome da jednog dana otvore vlastiti MMA-klub s cijenama koje svatko može platiti, znači i za one koji ne mogu sebi priuštiti skupe düsseldorfske klubove. Tako bi mlada migrantska djeca trebala moći provoditi svoje slobodno vrijeme na način koji ima smisla.

Braći Dulatov je jasno da će manekenski posao jednom prestati. "Traženi smo dokle god smo mladi", kaže Djibril. On i Islam su nedavno postali profesionalni borci i hoće postati MMA-prvaci. "Neki pogrešno govore o borilačkom sportu bez pravila, a pravila postoje i vrlo su stroga. Ali, tu je dozvoljeno mnogo više nego u tradicionalnom borilačkom sportu." Trener braće Dulatov je hrvač Max Schwindt. On je rođen u Kazahstanu. Kao nekadašnji juniorski prvak svijeta on je siguran da može od ovih momaka napraviti takve prvake. Braća Dulatov se intenzivno pripremaju za MMA-turnir u Düsseldorfu u travnju 2020. Između treninga će putovati na modne revije i snimanja u Parizu, Milanu, Londonu i Berlinu.

Čim braća dobiju njemačke putovnice i ponište svoje izbjegličke iskaznice, posvetit će se "osvajanju" američkog tržišta. Sven Melzer, agent braće Dulatov u Njemačkoj, oduševljen je tim momcima: "Oni imaju poseban šarm, njihove oči zrače. To što su braća, čini ih još zanimljivijim. Modni brendovi se otimaju za njih."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali