HRVATI, ŠTO KAŽETE? / Njemačka pliva u velikim problemima, kronično im nedostaje radnika: 'Sada su osuđeni na očajničke mjere'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

'Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati', kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada

23.7.2023.
13:51
Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

"Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja", priopćili su iz Udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga), prenosi Deutsche Welle. Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No Dehoga polazi od dvostruko veće brojke.

"Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati", kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vratiti radnike i pronaći nove?

Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina.

"2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No tijekom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila", kaže Warden. Tijekom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, u pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se pogotovo sada usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLAĆE DA SE SMRZNEŠ /

Mladić iz Hrvatske otkrio pet najbolje plaćenih poslova u Njemačkoj: Neki zarađuju više od 120.000 eura

Image
PLAĆE DA SE SMRZNEŠ /

Mladić iz Hrvatske otkrio pet najbolje plaćenih poslova u Njemačkoj: Neki zarađuju više od 120.000 eura

Skraćeno radno vrijeme i manje jela na jelovniku

Nijemci velikom većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata.

"Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme, ili unutar tjedna pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik", kaže Warden. U nekim objektima se uvodi i sustav samoposluživanja jer jednostavno nedostaje konobara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja nada: useljavanje

Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Europske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice. U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši.

Pritom se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje Stepstone, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2.600 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo