U TURISTIČKE SVRHE / U BiH započelo razminiravanje bivše ratne zračne luke. Dio se nalazi i na hrvatskom teritoriju

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Članovi lokalnog aero kluba 'Željava' ranije su poduzeli prve korake kako bi se piste nekadašnje vojne zračne luke prilagodile sportskom zrakoplovstvu i koristile za turizam. Njihov je plan osposobiti uzletišta na koja bi mogli slijetati mali zrakoplovi kapaciteta do deset osoba

15.3.2023.
12:03
Kristina Stedul Fabac / PIXSELL
VOYO logo

Ovoga tjedna započelo je u BiH čišćenje od mina kompleksa bivše ratne zračne luke Željava, smještene na bihaćkom području, koja djelomice leži i na teritoriju Hrvatske, a kada taj projekt bude dovršen planirano je osposobljavanje uzletišta u turističke svrhe, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Aladin Bajraktarević, voditelj područnog ureda Centra za uklanjanje mina BiH (MAC) u Bihaću, kazao je kako su sredstva za razminiravanje osigurana iz državnog proračuna. Planirano je čišćenje više od dva milijuna četvornih metara kompleksa na dijelu koji se nalazi na teritoriju BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIŠTA OD IZRUČENJA /

Nakon dugo vremena, Zdravku Mamiću stigla dobra vijest: Spasilo ga to što ima BiH državljanstvo

Image
NIŠTA OD IZRUČENJA /

Nakon dugo vremena, Zdravku Mamiću stigla dobra vijest: Spasilo ga to što ima BiH državljanstvo

Hrvatska je ranije očistila od mina dio tog kompleksa kojega je gradila bivša JNA.

Plan je osposobiti uzletišta

"Plan je da se tehničko izviđanje i čišćenje, odnosno razminiravanje terena završi u narednih 18 mjeseci", kazao je Bajraktarević, kako ga citiraju banjolučke "Nezavisne novine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi lokalnog aero kluba "Željava" ranije su poduzeli prve korake kako bi se piste nekadašnje vojne zračne luke prilagodile sportskom zrakoplovstvu i koristile za turizam. Njihov je plan osposobiti uzletišta na koja bi mogli slijetati mali zrakoplovi kapaciteta do deset osoba.

Najveći dio uzletišta građenih unutar bivšeg vojnog kompleksa nalazi se na teritoriju BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki dio infrastrukture namijenjene borbenim zrakoplovima izgrađen je unutar planine Plješevice, no bivša JNA ga je minirala 1992. godine povlačeći se iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo