OGLAS

na snazi upozorenja / U Australiji toplinski val: Esktremne vrućine i temperature 40 stupnjeva Celizijevih, prijete šumski požari

Image
Foto: Profimedia

U Sydneyu, najnaseljenijem gradu Australije, temperature su i 40 stupnjeva Celzija, gotovo 15 stupnjeva iznad prosječne najviše temperature za prosinac u gradu

9.12.2023.
9:28
Profimedia
VOYO logo

Jugoistok Australije u subotu se našao na udaru toplinskog vala koji je povećao rizik od šumskih požara i natjerao vlasti da zabrane paljenje vatre u velikim dijelovima države Novi Južni Wales.

Nacionalna meteorološka služba predvidjela je maksimalnu temperaturu u Sydneyu, najnaseljenijem gradu Australije, od 40 stupnjeva Celzija, gotovo 15 stupnjeva iznad prosječne najviše temperature za prosinac u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Observatory Hillu u središtu Sydneya, glavnog grada Novog Južnog Walesa, temperatura je u 13 sati u subotu bila 38,9 stupnjeva, prema podacima meteorološke službe.

Premijer Anthony Albanese rekao je u Sydneyju da je "vrijeme je da se brinemo jedni o drugima i ostanemo sigurni". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas u Sydneyu, i u drugim dijelovima istočne obale, to je podsjetnik da klimatske promjene nisu šala", rekao je Albanese.

Vrućina povećava rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara tijekom australskog ljeta od prosinca do veljače zbog vremenskog fenomena El Nina, obično povezanog s ekstremima kao što su šumski požari, ciklone i suše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Požari, suše, tornada, tuče, ekstremne temperature: Ovo će biti najtoplija godina u povijesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo