IVO ESTEBAN ROJNICA / U Argentini pao 'El Croata': Vladao tržištem crnih valuta, unuk je zloglasnog ustaškog zločinca

Image
Foto: Instagram / Screenshot

Rojnica je navodno imao financijske agencije u Urugvaju, Paragvaju i Boliviji, a istražitelji su otkrili milijunske depozite na ime putničke agencije koja je korištena kao paravan za prijenos novaca u inozemstvo

17.10.2023.
17:32
Instagram / Screenshot
VOYO logo

U velikoj policijskoj akciji u Buenos Airesu u Argentini prošlog je tjedna uhićen Ivo Esteban Rojnica, poznatiji pod nadimkom "El Croata". Ovaj 43-godišnjak je unuk nekadašnjeg ustaškog stožernika, a prema pisanju argentinskih medija radi se o čovjeku koji vlada tržištem crnih valuta, javlja Pagina 12.

Velika policijska akcija raskrinkavanja nelegalnih mjenjačnica započela je prošlog tjedna, a najveći uspjeh je uhićenje Nimbus grupe na čijem je čelu bio upravo "El Croata". Sumnjiči ga se da je glavni trgovac takozvanim plavim dolarom što je cijena koju postiže američki dolar na neslužbenom tržištu u Argentini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rojnica je navodno imao financijske agencije u Urugvaju, Paragvaju i Boliviji, a istražitelji su otkrili milijunske depozite na ime putničke agencije koja je korištena kao paravan za prijenos novaca u inozemstvo.

Tijekom racije pretraženo je sjedište Nimbus grupe gdje su pronađene rukom pisane bilješke s detaljima poslovanja, brojače novčanica, torbe različitih veličina, kofere i strojeve za uništavanje papira s uništenom dokumentacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSUMNJIČENIH 19 /

Poduzetnik Petko na čelu narko kartela koji je iz Južne Amerike nabavljao kokain. Detalji priče su filmski

Image
OSUMNJIČENIH 19 /

Poduzetnik Petko na čelu narko kartela koji je iz Južne Amerike nabavljao kokain. Detalji priče su filmski

Možda najupečatljivija stvar koju su istražitelji pronašli su trake kojima se novčanice mogu prilijepiti na tijelo, slične onima koje su pronađene na trojici muškaraca uhićenima dan ranije.

Istražitelje su zaintrigirali i pronađeni narančasti fascikli s dokumentacijom koja je potvrdila otvaranje računa u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, istragom je otkriveno da je Rojnica sudjelovao i u otvaranju takozvanih offshore računa u SAD-u i raznim poslovima s nekretninama u Paragvaju.

Trenutno je nepoznanica kako je "El Croata" uspio prebaciti ogromne količine novca iz jedne države u drugu. Prema izvorima bliskim istrazi, nagađa se da mu je to uspjelo zahvaljujući manevru koji je izveden preko turističke agencije Tower Travel, piše Buenos Aires Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, "El Croata" se krajem prošle godine oženio manekenkom Melinom Cammertoni, a pompozno slavlje tada je privuklo dosta pažnje.

Njegov djed, Ivo Rojnica, bio je ustaški stožernik koji je nakon 1945. pobjegao u Argentinu. Njegova rodbina i prijatelji kazali su da je "bježao od Titova socijalističkog režima u Jugoslaviji". U Buenos Airesu bio je poznat pod imenom Juan kada je ušao u tekstilni biznis s kojim je doživio veliki uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idila je prekinuta 1994. godine kada organizacija koja traži bjegunce kriminalne iz Drugog svjetskog rata donosi svjedočenja i dokaze o tamnoj prošlosti Ive Rojnice. Svjedoci su otkrili da je sustavno progonio Židove i Srbe te da postoje naredbe s njegovim potpisom.

POGLEDAJTE VIDEO: Razbijena splitska narko hobotnica, susjedi nisu iznenađeni: 'Ništa čudno u nas. Sve je Bože sačuvaj'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo