STIŽE ANKA 3 / Turska razvila moćnu napadačku letjelicu koja će tjerati strah u kosti neprijateljima: Pojavile se fotografije i snimke

Image
Foto: TAI YouTube screenshot

ANKA-3 ima raspon krila od 12 m i dužinu od devet metara.

30.3.2023.
10:58
TAI YouTube screenshot
Play logo

Ovih je dana Turkish Aerospace Industries (TAI) objavio fotografije prve turske bespilotne borbene letjelice s letećim krilima ANKA-3, koju je i razvila.

“Održali smo obećanje našoj naciji u stoljeću Turske. ANKA 3 uskoro će obaviti svoj prvi let. Naše proizvode, koje smo razvili zajedno s tisućama kolega i poslovnih partnera, poklanjamo šehidima Çanakkale”, poručio je prof. dr. Temel Kotil, izvršni direktor TAI-ja, objavivši fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršni direktor TAI-ja otkrio je tehničke specifikacije drona na samitu o vojnim radarima i sigurnosti granica u Ankari. ANKA-3 dron pokreće mlazni pogon, a pri polijetanju ima težinu od 6500 kg i nosivost od 1200 kg, a moći će ostati u zraku 10 sati. Letjelica će dosezati radnu visinu od 40.000 stopa. Prema DefenseHub analizi ANKA-3 ima raspon krila od 12 m i dužinu od devet metara. Pokreće je turbofan motor serije AI-25TLT ili AI-322 koji je razvio Ivchenko-Progress.

Za što je sve razvijena letjelica...

Prethodno je Baykar Defense, još jedan turski proizvođač bespilotnih letjelica, potpisao ugovor s ukrajinskim proizvođačem motora Ivchenko-Progress o nabavi mlaznih motora AI-322F i AI-25TLT za bespilotne borbene letjelice Bayraktar Kızılelma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

TAI je otkrio da je Anka-3 razvijena kao bespilotna letjelica prije svega za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije, operacije udara duboko u neprijateljskoj pozadini te uništenje ili potiskivanje neprijateljske protuzračne obrane. Smatra se kako je zamišljeno da radi u kombinaciji s TAI-jevim budućim turskim nevidljivim lovcem TF-X s ljudskom posadom za određene misije, ali i s novim trenažerom i lakim jurišnikom Hürjet, također proizvodom TAI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođač prilikom predstavljanja letjelice nije precizirao njezinu cijenu.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo