TRUMPU PRIJETI NOVI BANKROT: / Kada je ušao u Bijelu kuću bio je 'težak' 3 milijarde dolara, a sada...

Osim što je tijekom predsjedničkog mandata izgubio čak četvrtinu bogatstva, Trumpove financije i poslovi predmet su istrage,

18.3.2021.
9:35
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivši američki predsjednik Donald Trump izgubio je oko četvrtine svoga cjelokupnog bogatstva tijekom četiri godine mandata u Bijeloj kući, procjenjuje Bloomberg. Kada je 2017. godine stupio na dužnost, Trumpova neto vrijednost procjenjivala se na oko tri milijarde dolara (iako je on uvijek tvrdio da je njegovo bogatstvo znatno veće), a sada, prema procjeni Bloomberga, iznosi oko 2,3 milijarde. Dakle, u četiri godine izgubio je oko 700 milijuna dolara.

Dramatično mu naštetila pandemija koronavirusa

Trumpovu bogatstvu u prvom redu je naštetila pandemija koronavirusa tijekom koje je pala vrijednost njegovih zgrada, hotela i odmarališta, a time i prihodi od istih. Na vrijednosti su izgubili i flota njegovih zrakoplova te golf-tereni. Primjerice, u Trumpovoj zračnoj floti je sedam zrakoplova, među kojima i Boeing 757, ali su stari nekoliko desetljeća i izgubili su na vrijednosti. Prije pet godina sedam njegovih zrakoplova vrijedilo je 59 milijuna dolara, a sada pet od njih vrijede tek 6,5 milijuna dolara.

Problemi za Trumpa tim su veći ako se zna da komercijalne nekretnine poput poslovnih nebodera čine gotovo tri četvrtine njegova bogatstva, a u pandemiji su izgubile na vrijednost jer zaposlenici mnogih tvrtki sada rade od kuće i tom se trendu zasad ne nazire kraj.

Ne želi ga kreditirati ni jedina banka koja je to htjela 90-ih

Povrh svega, Trumpove financije i obiteljski poslovi predmet su istrage, a njegove veze s pobunom na Kapitolu u Washingtonu početkom siječnja, koja je imala obrise pokušaja državnog udara, dovele su ga u sukob s tradicionalnim bankarima i zajmodavcima. Bloomberg piše kako je i Deutsche Bank, koja je jedina bila voljna dati mu kredit nakon njegova bankrota 1990-ih, sada priopćila kako više neće poslovati s njim. U međuvremenu, Trumpu u iduće četiri godine na naplatu stiže gotovo 600 milijuna dolara kredita za većinu kojih je osobno jamčio.

Za razliku od Bloomberga, Forbes procjenjuje Trumpovo bogatstvo na oko 2,5 milijardi dolara i svrstava ga na 339. mjesto najbogatijih ljudi na svijetu. Forbes je prošle jeseni izvijestio da je neto vrijednost Trumpova bogatstva pala za 600 milijuna dolara. Ovim povodom američki tjednik Newsweek kontaktirao je Trumpov ured, ali ondje nisu htjeli komentirati procjene drastičnog pada njegova bogatstva.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali