Play ponuda

TRUMPOVA NEMILOSRDNA UREDBA: / 'Deportacijom iz SAD-a ove je kršćane ustvari osudio na smrt'

Image
16.6.2017.
15:53
Play ponuda

Više od 200 iračkih državljana uhićeno je tijekom vikenda u SAD-u, a na listi za deportaciju su se našli zbog kriminalnog dosjea ili trenutnih optužbi. U Detroitu je tako primjerice zadržano njih stotinu četrnaest, a većina njih su Kaldejci, iračka kršćanska manjina, koja je u toj zemlji na meti Islamske države i drugih džihadskih skupina pa će ovi ljudi deportacijom, de facto, biti osuđeni na smrt, piše The Guardian.

Velik broj njih u Iraku nema nikoga od živuće rodbine, a mnogi su u SAD-u proveli znatan dio svojih života, a na njihovu lošu poziciju upozorila je i Minority Humanitarian Foundation, nevladina organizacija koja pruža pomoć iračkim manjinama.

"Donald Trump je ove kršćane osudio na smrt", izjavio je osnivač i predsjednik MHF-a Mark Arabo.

S njime se donekle slaže i bivši državni tajnik SAD-a, John Kerry, koji je još prošle godine javno upozoravao da se nad kršćanima u Iraku provodi genocid, iako međunarodni sudovi nisu službeno okarakterizirali rašireno nasilje nad kršćanskom manjinom na taj način.

Image
TRUMP ISPUNIO JOŠ JEDNO OBEĆANJE I SLOMIO SRCE NOBELOVKI: /

"Molim vas da nam ne okrećete leđa'

Image
TRUMP ISPUNIO JOŠ JEDNO OBEĆANJE I SLOMIO SRCE NOBELOVKI: /

"Molim vas da nam ne okrećete leđa'

Unatoč apelima, Imigracijska i carinska služba ne posustaje u svom naumu da deportira te ljude iz zemlje tvrdeći da je "ogromna većina" uhićenih migranata kriminalci osuđeni zbog teških kaznenih djela, uključujući "ubojstvo, silovanje, teški napad, otmicu, provalu, trgovinu drogom, pljačku, seksualni napad, ilegalno posjedovanje oružja i druga kaznena djela".

Ova je izjava naišla na osudu dijela javnosti, posebice civilnih udruga i aktivista za ljudska prava koji tvrde da je većina optužbi stara i po nekoliko desetljeća te da su oni svoje kazne odslužili. Mnogi migranti nalaze se sada u zaista teškoj situaciji jer će, očigledno, dvaput biti osuđeni za istu stvar, a prisiljeni su ostaviti sve što su stekli u SAD-u.

"Ovo nije SAD. Ovdje sam 40 godina. Vjerujem u američki san, vjerujem u ustav. Volim ga do smrti. Voljan sam žrtvovati se ako je to potrebno, ali sada se ovim ljudima govori: "počinili ste zločin prije 30 godina, kad ste imali 19, 20 godina, a sada morate ponovo platiti za svoju pogrešku".

Iako Irak prvotno nije surađivao sa SAD-om pri preuzimanju deportiranih Iračana, to se promijenilo nakon što je Trump izmijenio svoju izvršnu uredbu o zabrani ulaska građanima sedam većinski muslimanskih zemalja te u novoj verziji izbacio Irak s tog popisa.

Nashville je drugi po redu grad u SAD-u u kojem je došlo do masovnih uhićenja, a u njemu živi najveća kurdska populacija u SAD-u.

Play ponuda
Play ponuda