"Nakon sedam godina užasnog Obamacarea, evo prigode za dobar plan" zdravstvenog sustava, napisao je Trump na svojoj omiljenoj društvenoj mreži Twitteru, javlja France Presse.

Osobno je otišao u Kongres nastojeći sve republikanske zastupnike uvjeriti da zakon treba usvojiti.

Republikanci podijeljeni

Republikanci su podijeljeni oko prijedloga za novi zdravstveni sustav, a njihovi čelnici i dalje nagovaraju kolege koji se protive novom prijedlogu zakona da budu solidarni s većinom. Grupa krajnje konzervativnih republikanaca okupljena u grupi Freedom Caucus protivi se Trumpovu planu.

"Ironično je da će članovi 'Freedom Caucusa' koji se žestoko protive pobačaju i programu planiranja obitelji (Planned Parenthood), omogućiti P.P-u nastavak djelovanja i ako stopiraju " zakon, tweetao je Trump.

Ukoliko se ne izglasa jedno od njegovih najvažnijih obećanja iz predsjedničke kampanje, bit će to velik osobni udarac za Donalda Trumpa.

Novi zakon o zdravstvenom osiguranju, koji Trump podupire, trebao bi unijeti znatne promjene u dosadašnji zakon, takozvani Obamacare (Affordable Care Act), koji je prvi put omogućio zdravstveno osiguranje velikom broju siromašnih Amerikanaca.

Zamjenski zakon

Zamjenski zakon bi ukinuo poreze koje je stvorio Obamacare, poništio kazne protiv ljudi koji ne kupuju zdravstveno osiguranje, smanjio financiranje Medicaid programa za siromašne i invalide i izmijenio porezne olakšice koje pomažu pojedincima da kupuju zdravstveno osiguranje, navodi Reuters.

Iako republikanci imaju većinu u donjem domu, prijedlog zakona nema dovoljno glasova za prolazak jer mu se protive neki radikalni i nekoliko umjerenih republikanaca.

Trumpova prva ključna zakonodavna bitka otkad je stupio na predsjedničku funkciju mogla bi proći ili propasti za samo nekoliko zastupničkih glasova.

Republikanski zastupnici suočeni su s teškim izborom nakon što im je Trump postavio ultimatum da prihvate zakon ili zadrže Obamacare.

Najmanje 35 republikanaca još uvijek namjerava glasovati protiv zakona, prema CBS Newsu. Ako bi glasovao cijeli Zastupnički dom republikanci si mogu priuštiti da izgube samo 21 glas.

Glasovanje je bilo predviđeno za četvrtak, ali je odgođeno zbog slabe potpore.

U četvrtak navečer Trump je signalizirao da ja završio s pregovorima i zatražio od zastupnika da podrže zakon ili se suoče s posljedicama.

"Poruka je...ili će to biti učinjeno sutra, ili Obamacare ostaje", rekao je zastupnik Chris Collins iz New Yorka, Trumpov saveznik.