TRENIRANJE STROGOĆE: / Policajac lisicama vezao dijete jer je zamahivalo prema njemu

Image
Foto: facebook screenshot

Školski policajac u Kentuckyju zaradio je tužbu zbog vezivanja lisicama dvoje djece sa poteškoćama u razvoju, prenosi American Civil Liberties Union (ACLU).

4.8.2015.
15:13
facebook screenshot
VOYO logo

Ista je udruga podnijela tužbu protiv ureda šerifa okruga Kenton u Covingtonu, Kentucky, gdje školski policajac (policajac zaduženi za sigurnost i prevenciju kriminala u školama i oko njih) radi. Kao dokaz, predali su video koji pokazuje dječaka (8) vezanog lisicama.

Osim ACLU, u ime djece tužbu su potpisali i Children's Law Center kao i poznata odvjetnička tvrtka Dinsmore & Shohl. U tužbi se navodi da je u jesen 2014. godine školski policajac vezao 8-godišnjeg dječaka i 9-godišnju djevojčicu, oboje sa teškoćama u razvoju, navodi Huffington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zbog nepotrebnog vezivanja lisicama, djeca su doživjeli strah, bol i emotivnu traumu i pogoršanje stanja', navodi se u tužbi. Prekršen je Ustav i Američki zakon o zaštiti prava osoba s invaliditetom.

Djevojčica umrla mučnom smrću

Na snimci koja je predana sudu vidi se dječak, s poremećajem pažnje uzrokovnim hiperaktivnošću, kako plače dok mu policajac lisicama veže bicepse na leđima. Dječak je tako ostavljen 15 minuta zbog ponašanja vezanih uz njegovo stanje, tvrde u ACLU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajac mu govori: 'Ne možeš zamahivati prema meni tako' dok mu stavlja lisice. Dječak plače i govori da ga boli.

Legitimnost vezivanja školske djece lisicama već neko vrijeme potiče mnoge rasprave u SAD-u. Svake godine školski policajci vežu oko 100.000 djece. Godine 2009. vlada SAD-a izvijestila je da je u 20-godišnjem periodu zabilježeno na stotine slučajeva navodnog zlostavljanja i 20 slučajeva smrti, u kojima su školarci bili vezani lisicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od tih slučajeva odnosi se na smrt 7-godišnje djevojčice koja je 'svladana' licem prema tlu i tako držana satima u privatnom lječilištu. Navodno djelatnici nisu primijetili da je prestala disati dok ju nisu okrenuli i primijetili da je poplavila, piše Huffington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo