NAPETA SITUACIJA / Traje okršaj Srba i policije na sjeveru Kosova: Specijalci upotrijebili suzavac

Image
Foto: Stringer/PIXSELL/Ilustracija

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1.500 birača od nekih 45.000 upisanih

29.5.2023.
13:01
Stringer/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Kosovska policija je u ponedjeljak suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1.500 birača od nekih 45.000 upisanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana.

Image
NAKON SUKOBA /

Šef NATO-a pozvao Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom: 'Neka ne poduzimaju jednostrane korake'

Image
NAKON SUKOBA /

Šef NATO-a pozvao Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom: 'Neka ne poduzimaju jednostrane korake'

Napeta situacija je eskalirala u Zvečanu, gdje su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave, izvijestio je novinar AFP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je pak u priopćenju rekla da je reagirala "upotrijebivši nasilje i suzavac" kada su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon. 

Srbi, čiji su politički predstavnici u studenome napustili lokalne institucije na sjeveru Kosova, u sukobu Beograda i Prištine, bojkotirali su lokalne izbore koje je u travnju organizirala kosovska vlada kako bi riješila institucijsku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgredi su se već dogodili u petak kada su gradonačelnici u pratnji policije došli kako bi preuzeli dužnost.

NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) priopćile su da su "pojačale prisutnost" na sjeveru i pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije kako bi se smanjila napetost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnici KFOR-a bili su ponedjeljak raspoređeni oko zgrade gradske uprave u Zvečanu, javio je novinar AFP-a.

Eskalacija napetosti nije rijetkost na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Srbija ne priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 120.000 Srba živi na Kosovu koje ima 1,8 milijuna stanovnika, većinom Albanaca.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka odmah su u petak pozvale kosovske vlasti da "preispitaju odluku" o raspoređivanju specijalnih snaga, dodajući da su ujedno "zabrinute zbog odluke Srbije da poveća pripravnost svojih oružanih snaga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je u petak da se poveća pripravnost vojske i da ona "krene" prema kosovskoj granici.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo