PA, OVO JE STVARNO STRAŠNO / Toplinski val gotovo je skuhao losose u rijeci, puni su ozljeda po tijelu

Na dan snimanja videa, rijeka je dosegla temperaturu od 21°C koja je smrtonosna za ove ribe

28.7.2021.
10:12
Screenshot / YouTube
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lososi u rijeci Columbia skoro su se živi skuhali kada su temperature vode narasle tijekom rekordnog toplinskog vala na sjeverozapadnom dijelu Tihog oceana, objavila je grupa zaštitnika životinja koja je dokumentirala uznemirujući prizor, piše Guardian.

U videu koji je u utorak objavila neprofitna organizacija Columbia Riverkeeper, vidi se skupina lososa koja pliva u pritoku rijeke prekrivena crvenim lezijama i bijelim gljivicama, što je rezultat stresa i izloženosti ekstremnim temperaturama.

Na dan snimanja videa rijeka je dosegla temperaturu od 21°C koja je smrtonosna za ove ribe ako su joj izložene dulje vrijeme. Zakon o čistoj vodi zabranjuje porast temperature rijeke Columbia iznad 20°C.

Nije samo zbog toplinskog vala

Ovaj prizor je još jedan primjer tragičnih smrti izazvanih vrućinama. Već su ubile stotine ljudi širom pacifičkog sjeverozapada i Kanade, vjerojatno uzrokovale stradanje više od milijarde morskih životinja i pridonijele požarima u cijeloj regiji.

No, ovo se nije dogodilo samo zbog toplinskog vala već su stanje u rijeci pogoršale brojne brane koje desetljećima zadržavaju protok vode širom savezne države Washington i šire te tako povećavaju temperaturu vode.

Deseci tisuća lososa još uvijek žive u rijekama Columbia i Lower Snake, a kako će se te rijeke dodatno zagrijati tijekom sljedeća dva mjeseca, moglo bi se dogoditi da ugine mnogo riba. S obzirom na to da se losose iz Snake Rivera već smatra ugroženima, gubitak samo malog dijela njihove populacije mogao bi imati strašne posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali