Play ponuda

TOČKA PROMJENE: / Čileanski biskupi ispričavaju se zbog neispunjavanja dužnosti

Image
Foto: afp

Usred skandala s pedofilijom i prešućivanjem koji potresaju čileansku crkvu, biskupi su se u petak ispričali "što nisu ispunili dužnost" pružanja pomoći žrtvama seksualnog zlostavljanja.

4.8.2018.
9:32
afp
Play ponuda

"Nismo ispunili dužnost pastira. Nismo slušali, vjerovali, primili ili ispratili žrtve teških grijeha i nepravde koje su počinili svećenici i pripadnici crkve. Zato prvo tražimo oprost od žrtava i preživjelih", napisali su oni u izjavi nakon petodnevnog sastanka na izvanrednoj skupštini Episkopalne konferencije u Punta Tralci.

"Današnji dan predstavlja prije i poslije, točku promjene", povjerio je glavni tajnik episkopalne konferencije msgr. Fernando Ramos na temu buduće suradnje crkve s tužiteljstvom, jednu od mjera najavljenih u petak.

Pod istragom 158 osoba

Biskupi su se obvezali javno obznaniti istrage o seksualnom zlostavljanju maloljetnika. Obećali su i da će se "osobno" susresti sa žrtvama. Također i da će provesti "samokritiku" kako bi razumjeli kako je "moglo doći do tih zlostavljanja i kako se takvi događaji ne bi više nikada ponovili".

"Znamo da odluke i kompromisi, koje smo kratkoročno i srednjoročno najavili, ne rješavaju ni pošast seksualnog zlostavljanja u našoj crkvi, niti njegov uzrok ili korijene", zaključili su oni.

Image
PAPA PRIHVATIO OSTAVKE TROJICE BISKUPA: /

Zataškavali su seksualna zlostavljanja maloljetnika

Image
PAPA PRIHVATIO OSTAVKE TROJICE BISKUPA: /

Zataškavali su seksualna zlostavljanja maloljetnika

Čileanska crkva potresena je nakon što je 158 osoba - biskupa, svećenika ili laika povezanih s njom - pod istragom ili su to bili zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika i odraslih od šezdesetih godina. Ukupno je tužiteljstvo popisalo 266 žrtve, od kojih 178 maloljetnih.

Danas su 73 osobe uključene u 38 istraga u tijeku koje se tiču 104 žrtve, većinom maloljetne u trenutku događaja.

Play ponuda
Play ponuda