NOĆ PRIJE SUDA / Thaci ide u Haag na suđenje zbog ustanka protiv srpske vlasti 90-ih. Tisuće mu na ulicama izrazile podršku

Image
Foto: Screenshot

Bivši 54-godišnji predsjednik i nekadašnji lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podnio je ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanje optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu. Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)

2.4.2023.
20:18
Screenshot
VOYO logo

Više tisuća osoba prosvjedovalo je u nedjelju u Prištini u znak potpore bivšem predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju koji bi se u ponedjeljak trebao pojaviti pred sudom u Hagu zbog navodnih ratnih zločina.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sjedištem u Hagu, podigao je u studenom 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thacija, koji je junak među svojim sunarodnjacima zbog predvođenja ustanka protiv srbijanske vlasti 1998-99. koja je u konačnici dovela do neovisnosti Kosova, u 10 točaka optužnice tereti se za progon, ubojstvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tijekom borbe za neovisnost.

Bivši 54-godišnji predsjednik i nekadašnji lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podnio je ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanje optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Uz Thacija, istom su optužnicom obuhvaćeni Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se izjašnjavaju da nisu krivi.

Ali za mnoge na Kosovu bivši gerilci su heroji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više tisuća prosvjednika koji su došli iz svih dijelova Kosova u Prištinu nosili su transparente na kojima je među ostalim pisalo: "Pravda, a ne politika" ili "Naša se povijest ne može ponovno pisati".

"S njima smo zauvijek", rekao je Memli Krasniqi, šef Demokratske stranke Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uopće ne sumnjamo da će se vratiti kao pobjednici, na isti način kao što su se vratili kao osloboditelji jer oni su živući heroji", dodao je.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo