NEPRIJATELJ BROJ 1: / Tko je Salah Abdeslam, najtraženiji sudionik pariškog masakra u kojem je ubijeno 130 ljudi

18.3.2016.
19:10
AFP PHOTO / POLICE NATIONALE , DSK
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tu je negativnu slavu stekao zahvaljujući tomu što je bio među malobrojnim preživjelim akterima krvavih terorističkih napada u Parizu u studenom prošle godine u kojima je ubijeno 130, a ranjeno 368 ljudi.

Radikalizirao se uz starijeg brata

Iako je rođen u Bruxellesu, gdje je i živio u zloglasnoj četvrti Molenbeek, Salah Abdeslam je državljanin Francuske marokanskog porijekla. Ranije nije bio radikalni islamist, već se, po tvrdnjama znanaca, nedavno radikalizirao, vjerojatno uz starijeg brata Brahima koji je također bio sudionik napada u parizu. Štoviše, dotad je živio vrlo poročnim životom, tvrde oni koji ga znanu iz tih vremena.

Pet godina stariji Brahim raznio se eksplozivom u restoranu Comptoir Voltaire te krvave pariške večeri 13. studenoga prošle godine. Salah je tijekom napada bio uz starijeg brata. Istražitelji tvrde da su po njega, nakon napada, iz Bruxellesa stigla dvojica poznanika koji su ga odvezli nazad u glavni grad Belgije.

Bio je zadužen za logističke poslove

Također je tijekom istrage utvrđeno da je Salah Abdeslam unajmio automobil kojim su se napadači dovezli do Bataclana, pariške dvorane u kojoj je te krvave večeri počinjen pokolj na koncertu rock-grupe Eagles Of Death Metal, te da je prije napada kupio detonatore za eksploziv u jednoj trgovini s pirotehničkim sredstvima.

Osim toga, te je večeri unajmio još jedan automboil, ali i dvije hotelske sobe izvan Pariza.

Održavao kontakte s Islamskom državom

Navodno je održavao kontakte s s Islamskom državom, a francuski su istražitelji neko vrijeme raspolagali informacijom da se nakon napada u Parizu sklonio u Siriju.

Međutim, u nizu policijskih racija u Bruxellesu proteklih mjeseci Abdeslam je bio glavna meta, no svaki puta bi umakao policiji.

U utorak su, prilikom pretresa jednog stana u briselskoj četvrti Forest, pronađeni otisci njegovih prstiju. Po svemu sudeći, tada se počeo stezati obruč u koji je konačno uhvaćen danas poslijepodne.

Kako se još ranije pisalo, Abdeslam je navodno redovito posjećivao gay barove u Bruxellesu, pušio je marihuanu, a igrice na PlayStationu igrao je toliko da je to prešlo u ovisnost. “Mislili smo da je muška prostitutka jer se stalno družio s takvim tipom ljudi”, o njemu je govorio jedan od konobara u gay klubu u koji je rado zalazio, kazao je izvor za Daily Mail.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali