Palestinski militanti ispalili su 130 projektila na izraelski grad Tel Aviv nakon što je izraelski zračni udar srušio toranj u pojasu Gaze. Zgrada od 13 katova napadnuta je sat i pol nakon što su stanovnici i lokalno stanovništvo upozoreni da se evakuiraju, javlja novinska agencija Reuters. Izraelska vojska gađa militante u Gazi kao odgovor na ranije raketne napade. Najmanje 30 ljudi umrlo je u ovim teškim napadima, javlja BBC.

Militanti su od ponedjeljka navečer već ispalili više od 400 raketa, usmrtivši dvojicu Izraelaca. Zdravstveni službenici u Gazi izvještavaju da je tamo 28 Palestinaca ubijeno izraelskim zračnim napadima. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je ranije da je glavna militantna skupina Hamas prvi put u posljednjih nekoliko godina prešla sve granice ispaljujući rakete prema Jeruzalemu. Upozorio je da će se snaga i učestalost izraelskih zračnih udara povećati i Hamas će biti "pogođen na način koji ne očekuje", prenosi BBC.

"Vojska je od jučer (ponedjeljak) izvela stotine napada na Hamas i Islamski džihad u Gazi (...) Dodatno ćemo pojačati snagu naših napada", rekao je premijer Benjamin Netanyahu u video poruci koju su objavile njegove službe, dodajući da će Hamas "dobiti batine kakve nije očekivao".

Ministar obrane Benny Gantz odobrio je zahtjev vojske da mobilizira 5000 pričuvnika, ali još nije jasno kada će se odluka provesti.

Pripadnici Hamasa tvrde pak kako su djelovali u cilju zaštite džamije al-Agsa od izraelske agresije, nakon što je ona oštećena tijekom sukoba izraelske policije i Palestinaca u ponedjeljak, kada je stotine osoba ozlijeđeno. Neke od raketa uspjele su srušiti izraelski proturaketni sustavi. Prema fotografijama može se vidjeti kako je u gradu nastala velika šteta. Stanovnici su bježali u skloništa dok su gradom odjekivale sirene.

Sve je počelo u ponedjeljak

Šef izraelske hitne pomoći Eli Bin je kazao da su u Ashkelonu prilikom raketnog napada palestinskih militanata ubijene dvije žene. Hamas je priopćio da je danas u petominutnoj baražnoj vatri ispalio 137 raketa na obalne gradove Ashkelon i Ashdod, južno od Tel Aviva. Na televizijskim snimkama se vide najmanje dvije kuće u plamenu. U Ashkelonu je pogođena škola, a nastava je prekinuta.

Izrael je nakon napada odgovorio zračnim udarima na Gazu. Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze tvrde da se sveukupan broj poginulih popeo na najmanje 26, uključujući devetero djece. Izrael osporava te brojke i tvrdi da je u uzvratnoj akciji ubijeno 15 boraca Hamasa i troje pripadnika Islamskog džihada te da je trećina od 250 palestinskih raketa ranije eksplodirala što je izazvalo žrtve među palestinskim civilima.

Najžešći sukob između između oružanih frakcija u Gazi, kojim vlada islamistički Hamas, i Izraela od 2019. počeo je u ponedjeljak okršajem između Palestinaca i izraelske policije kod džamije Al Aksa u ponedjeljak u Jeruzalemu. Izraelska policija je objavila da je u raketnim napadima na južni Izrael ranjena 31 osoba.

Hamas je u ponedjeljka prvi puta ispalio rakete na Jeruzalem od 2014. Izraelsko-palestinske napetosti u Svetom gradu eskalirale su tijekom muslimanskog mjeseca posta - ramazana, sporadičnim okršajima i najavljenim izbacivanjem Palestinaca iz domova koje svojataju židovski naseljenici.

Radi se o dugogodišnjoj sudskoj bitki koja pridonosi tenzijama. Američki državni tajnik Antony Blinken je rekao da raketni napadi iz Gaze na Izrael moraju "smjesta" prestati. Obje je strane pozvao da poduzmu korake prema smirivanju napetosti.

SAD poziva na sprječavanj pogibije civila

Sjedinjene Države su u utorak pozvale Izrael i Palestince da spriječe pogibiju civila koja je "doista vrijedna žaljenja", nakon zračnih udara koje je židovska država izvela kao odgovor na raketiranje iz Pojasa Gaze.

"Iskreno žalimo zbog gubitka života na izraelskoj i na palestinskoj strani (...). Svaki poginuli civil vrijedan je žaljenja, bez obzira je li riječ o palestinskom ili o izraelskom civilu", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price. "Ne želimo provokacije. One koje smo vidjeli dovele su do gubitka života koji je doista vrijedan žaljenja".

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak navečer pošto je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.

Međunarodna zajednica je pozvala na mir a muslimanske zemlje su izrazile negodovanje zbog najgoreg porasta nasilja zadnjih godina između islamističkog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze i židovske države koje su potaknuli sukobi u istočnom Jeruzalemu.

Hamas je u ponedjeljak zaprijetio židovskoj državi novom vojnom eskalacijom ako se njezine snage ne povuku s Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu - trećem svetom mjestu islama - gdje su od petka u svakodnevnim sukobima Palestinaca i izraelske policije ranjene stotine ljudi.