ODLUKA JE PALA / Talijanska vlada odobrila gradnju muzeja holokausta: 'Muzej Shoaha postoji u svim većim europskim prijestolnicama'

Image
Foto: Pixabay

Glavni grad Italije dom je jedne od najstarijih židovskih zajednica u Europi...

17.3.2023.
22:10
Pixabay
VOYO logo

Rim će izgraditi nacionalni muzej holokausta, priopćila je talijanska desna vlada u petak. 

Vlada talijanske premijerke Giorgie Meloni planira uložiti 10 milijuna u taj projekt, a muzej bi trebao pridonijeti „održavanju sjećanja na tragediju Shoaha živim i prisutnim“, navodi se u priopćenju vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanske medij Corriere della Serra piše kako je grad prije nekoliko godina za taj projekt dobio teren u parku Villa Torlonia, na sjeveroistoku grada. Tamo se nalazi i ljetna rezidencija fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Nakon godina zastoja, projekt konačno kreće u realizaciju. 

„Muzej Shoaha postoji u svim većim europskim prijestolnicama te sam smatrao ispravnim da se on također realizira u našoj zemlji“, rekao je Gennaro Sangiuliano, talijanski ministar kulture, koristeći hebrejsku riječ za holokaust. Vlada je odobrila plan kasno u četvrtak, piše njemačka agencija dpa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni grad Italije dom je jedne od najstarijih židovskih zajednica u Europi. Ruth Dureghello, predsjednica Židovske zajednice u Rimu, zahvalila je vladi na "konkretnoj brizi za temu sjećanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo