NEMA VIŠE IDILE / Talibani se potukli u predsjedničkoj palači: Frakcije se ne mogu složiti oko dvije važne stvari

Talibani su opovrgnuli navedene tvrdnje, no o svađi se u kuloarima počelo pričati nakon što je suosnivač talibana Mullah Abdul Ghani Baradar na nekoliko dana nestao iz javnosti

15.9.2021.
15:17
Screenshot/Al Jazeera
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok nisu počeli obnašati vlasti, sve je bilo idilično i slavljenički, ali stvari su sada bitno drugačije. Tek nekoliko dana nakon što su predstavili svoju prvu vladu, talibani su se žestoko posvađali. Predstavnici dviju suprotstavljenih frakcija navodno su se potukli i to, ni manje ni više, nego u predsjedničkoj palači u Kabulu.

Kako je doznao BBC, posvađali su se oko zasluga za pobjedu i raspodjele moći.

Nestao iz javnosti

Talibani su opovrgnuli navedene tvrdnje no o svađi se u kuloarima počelo pričati nakon što je suosnivač talibana Mullah Abdul Ghani Baradar na nekoliko dana nestao iz javnosti. Izvor blizak talibanskoj vlasti BBC-ju je otkrio da su se Baradar i Kh5i, ministar izbjeglica i važna figura militantne mreže Haqqani, žestoko posvađali što je izazvalo i sukobe među njihovim pristalicama.

Jedan stariji član talibana koji živi u Kataru kao i osoba povezana s ljudima koji su sudjelovali u tučnjavi, potvrdili su da se svađa dogodila prošloga tjedna. Baradar navodno nije bio zadovoljan strukturom vlade i to je bio uvod u sukob velikih razmjera.

Diplomacija ili vojska?

Također, frakcije se ne mogu složiti niti oko toga tko treba preuzeti najveće zasluge za munjeviti vojni uspjeh tijekom kolovoza.

Baradar smatra da je ključnu ulogu odigrala diplomacija koju su vodili ljudi poput njega, dok članovi grupe Hawwani i njihove pristalice smatraju da su oni zaslužni za sve.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali