TAJNI DOKUMENTI OTKRILI: / 'Razmjeri američkog prisluškivanja svjetskih političara su zapanjujući'

Image
Foto: AFP, Isaac Brekken
23.2.2016.
11:17
AFP, Isaac Brekken
Play logo

Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala je svjetske čelnike dok su razgovarali o klimatskim promjenama, globalnoj ekonomiji, pa čak i "kako se nositi s američkim predsjednikom Barackom Obamom", stoji o dokumentima koje je objavio WikiLeaks.

Image
ASSANGE TVRDI: /

Rušenje ruskog bombardera bilo je planirano u vrijeme izbora u Turskoj

Image
ASSANGE TVRDI: /

Rušenje ruskog bombardera bilo je planirano u vrijeme izbora u Turskoj

Američki naftni interesi

Tako jedan od dokumenata razotkriva da su američki agenti prisluškivali razgovor glavnog tajnika UN-a i njemačke kancelarke o klimatskim promjenama i načinima borbe protiv tog opasnog fenomena. Cilj prisluškivanja, kako tvrde iz WikiLeaksa, bio je zaštititi američke naftne interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo pokazali da su privatne sastanke glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona, o tome kako spasiti planet od klimatskih promjena, prisluškivali američki špijuni, s ciljem zaštite svojih najvećih naftnih kompanija", kazao je osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

Assange je dodao da će UN najvjerojatnije reagirati na ovakvo otkriće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije smo objavili da je Hillary Clinton naredila američkim diplomatima da ukradu DNA glavnog tajnika UN-a. Američka je vlada nakon toga potpisala dogovor s UN-om da više neće poduzimati takve radnje protiv UN-a, a kamoli protiv šefa organizacije. Bit će zanimljivo vidjeti UN-ovu reakciju, jer ako će glavni tajnik biti metom ovakvih napada bez ikakvih posljedica, tada su svi, od svjetskih lidera do smetlara na cesti, u opasnosti", upozorio je Assange.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak Netanyahua i Berlusconija o Obami

Štoviše, objavljeni tajni dokumenti otkrivaju da je NSA prisluškivala još jedan sastanak svjetskih čelnika, onaj izraleskog premijera Benjamina Netanyahua i talijanskog premijera Silvija Berlusconija 2010. godine, kad je na sastanku Netanyahu tražio pomoć od talijanskog lidera oko američkog predsjednika Baracka Obame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, izgleda da je NSA špijunirala i sastanak ključnih europskih i japanskih ministara trgovine koji su razgovarali oko konačnih kompromisa u sklopu pregovora unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Nadalje, NSA je dobio pristup tajnom razgovoru između bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, za vrijeme kojeg je Sarkozy izjavio da će talijanski bankarski sustav uskoro "puknuti kao čep".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga otkriveno je da su američki špijuni prisluškivali Bernarda Doylea, predstavnika UNHCR-a za središnju Aziju, kao i švicarsku telefonsku liniju Johanna Humana, jednog od šefova u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

WikiLeaks: SAD špijunirao desetke brazilskih dužnosnika, predsjednicu, ministre…

Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo