Play ponuda

RIJEŠEN MISTERIJ MINIJATURNIH LIJESOVA: / Klinci nisu ni slutili što će naći u rupama na brežuljku

Image
Foto: facebook screenshot

Škotska povijest vrlo je bogata. Glavni grad Edinburgh, kao i engleski London, osim svojih znamenitosti krije i razne jezive tajne.

24.2.2016.
9:56
facebook screenshot
Play ponuda

Jedna od njih su ubojstva iz 1828. godine koja su izveli irski migranti William Burke i William Hare kako bi pribavili tijela za medicinska istraživanja, odnosno predavanja o ljudskoj anatomiji. Nakon što su otkriveni osuđeni su na smrt.

shimmer fallback
shimmer fallback

Dječaci pronašli lijesove na brežuljku

Ipak nisu sve tajne oko njihovih ubojstva poznate.

shimmer fallback
shimmer fallback

Godine 1836. grupa dječala lovila je zečeve na brežuljku Arthur's Seat. Dok su virili u zečje rupe u zemlji naletjeli su na 17 minijaturnih lijesova. Svaki od tih drvenih lijesova imalo je drvenu figuricu.

Lokalni stanovnici vjerovali su da se radi o nekim vradžbinama, no istražitelji su pronašli vezu drvenih lijesova i ubojstava Burkea i Harea.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jedan je umro prirodno

Ono što povezuje 17 lijesova i njihove žrtve je broj. Naime, Burke i Hare ubili su ukupno 16 ljudi. Još su jedno tijelo pribavili za istraživanja, no ta je osoba umrla prirodnom smrću.

Nažalost, dio malih lijesova su izgubljena ili uništena a oni koji su ostali su prikazani u National Museum of Scotland.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play ponuda
Play ponuda