U tajnoj sobi 'kuće strave' srbijanskog kriminalca Velje Nevolje pronađeno je mnoštvo oružja, eksploziv, tragovi krvi, alat, sredstva za čišćenje i mnoštvo zaštitne opreme, a tužitelji sumnjaju da su ondje ubijene najmanje četiri osobe

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja zajedno s još 21 pripadnikom svog mafijaškog klana uhićen je 4. veljače zbog sumnje u višestruke otmice i ubojstva te trgovinu drogom. Dokaze za optužnicu policija je pronašla sredinom travnja u Belivukovoj vikendici u Ritopeku, koja je u srbijanskim medijima proglašena "kućom strave".

Policija je u tajnoj sobi, u koju su ušli rušenjem zida garaže, pronašla brojne predmeta kojima su izvršena zvjerstva, od alata, ormara punog zapakiranog oružja, preko gumenih rukavica, čizmi i maski, do sredstava za uklanjanje tragova, ali i - industrijskog stroja za mljevenje mesa. Za tu se prostoriju nikad ne bi ni saznalo, unatoč pretresima, da jedan od članova klana nije "propjevao", zatražio status svjedoka-pokajnika i policiji otkrio sve detalje tajne sobe, piše Blic.

"Pronađeno je mnogo dokaza, DNK tragova. Ti ljudi su klali, mučili, mljeli ljude u velikim industrijskim mješalicama za mljevenje mesa. Jedan od koljača, mesara, taj koji je slao ćevape Zviceru (Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, op.n.). Kad ih samelju, prekolju, onda im šalju ćevape. To nema veze s navijanjem, već sa drogom, politikom", opisao je zvjerstva srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom gostovanja na TV Prvoj dok su se iza njega vrtjele snimke policijske akcije, dodavši da su u početku samljevene ljude bacali u Dunav da ih pojedu ribe.

Mitraljez s protuoklopnim streljivom

Uz arsenal oružja pronađen je i crni kovčeg sa snajperom umotanim u najlon. Na isti je način bia upakirana i jedna puška. Vučić je otkrio i kako je pronađen mitraljez marke Browing s redenikom protuoklopnog streljiva, zbog čega je zaključio da to nije bilo planirano koristiti u navijačkim obračunima, već da im je meta bio netko od visokih dužnosnika.

Soba je bila krcata zaštitnim maskama, rukavicama, spužvama, rolama najlona, bocama solne kiseline i drugih higijenskih sredstava kojima su mafijaši nastojali ukloniti tragove krvi žrtava. U kući su pronađene gumene čizme i gumene hlače koje su kriminalci vjerojatno nosili tijekom ubojstava i mučenja. "Čak su i bojali zidove te prostorije misleći da će sakriti DNK", objasnio je Vučić.

Jezivi detalji

Među stvarima je pronađena i obična vrećica puna smjese eksploziva, ali i čekić i lopata koji su, sumnja se, korišteni tijekom ubojstava i nakon, za vrijeme "rješavanja" trupala. "Oštre predmete stavljali su ljudima u anus, a sjekirama i čekićima kidali su im glave, lomili skočne zglobove", iznio je Vučić jezive detalje.

Istaknuo je kako je tužitelj zadovoljan pronađenim dokazima te smatra da će oni biti više nego dovoljni da strpaju članove kriminalnog klana na dugogodišnju robiju. Pretpostavlja se kako su ondje ubijene najmanje četiri osobe. Sud je uhićenima 29. travnja produljio pritvor na još tri mjeseca zbog opasnosti od bijega, skrivanja ili uništavanja dokaza, ponavljanja kaznenih djela te uznemiravanja javnosti.