Play ponuda

ŠVICARSKA NAPADAČICA IZ LUGANA BILA JE DŽIHADISTICA: / Pokušala se pridružiti borcu u Siriji

Image
Foto: AFP, MICHELE LIMINA
25.11.2020.
14:08
AFP, MICHELE LIMINA
Play ponuda

Napadačica (28), koja je u utorak poslijepodne jednu ženu ozlijedila teško, a drugu lakše, "zaljubila" se putem društvene mreže u džihadističkog borca u Siriji 2017., objavila je policija. Pokušala je pridružiti se džihadistima no uhićena je na tursko-sirijskoj granici i vraćena u domovinu, napisala je policija na svom računu Twittera.

"U to je vrijeme patila od mentalnih zdravstvenih tegoba. Po povratku u Švicarsku bila je smještena u psihijatrijsku ustanovu", navodi Fedpol, savezna policija zadužena za istragu, prenosi agencija Reuters.

Fedpol dodaje da nakon 2017. nije bilo nikakvih dojava i nisu provođene istrage vezane uz terorizam. U utorak je policija pokrajine Ticino spominjala "teroristički motiviran napad", piše agencija France presse. Prema prvim elementima istrage napadačica je pokušala golim rukama ugušiti jednu ženu, a drugu je ozlijedila ubodom noža u vrat. Drugi kupci uspjeli su savladati napadačicu te je uhićena.

"Stanje je krajnje ozbiljno", kaže predsjednik vlade pokrajine Ticino Norman Gobbi i pretpostavlja da je žena bila radikalizirana, piše novinska agencija ATS.

Stotine švicarskih stanovnika ocijenjeno kao prijetnja

Neutralna Švicarska do sada je bila pošteđena džihadističkih napada kakve su iskusile Francuska i Njemačka, ali je identificirala stotine stanovnika ocijenjenih kao prijetnje, kao i militante koji su putovali u ratne zone.

U rujnu je muškarac kojeg su mediji prozvali "emir od Winterhura" i opisan kao vodeći islamistički militant u Švicarskoj osuđen na 50 mjeseci zatvora zbog veza s Islamskom državom.

Savezno državno odvjetništvo kaže da se smrtonosni napad nožem počinjen u rujnu u gradu Morgesu još istražuje "kao moguće teroristički motiviran". U vezi s tim napadom uhićen je švicarsko-turski državljanin.

Kurz osudio islamistički napad

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na Twitteru je osudio "islamistički napad u Luganu" i dodao da će svi u Europi zajedno braniti europske vrijednosti u "ovim teškim vremenima". Početkom studenoga, četiri su osobe ubijene, a nekoliko je ranjeno u napadu u Beču koji je počinio "simpatizer" džihadističke skupine Islamske države.

Dvojica Švicaraca od 18 i 24 godina uhićena su nedaleko od Zuericha nakon napada na Beču zbog veza s bečkim napadačem.

Play ponuda
Play ponuda