SUSJEDI NAM DOSLOVNO LEŽE NA MILIJARDI DOLARA: / Otkriven novi rudnik bogat rudama; Ima zlata, srebra, cinka...

Tvrtka Adriatic Metals je nakon probnih iskapanja rudnika u blizini bosansko-hercegovačkog gradića Vareša zaključila kako nalazište vrijedi čak 916 milijuna dolara,

28.8.2020.
15:32
Ilustracija: Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tijekom istraživanja na rudarskim lokalitetima Rupice i Veovača, stručnjaci su zaključili kako je vrijednost rudnika pored bosansko-hercegovačkog gradića Vareša gotovo milijardu, točnije 916 milijuna dolara. Otkrili su, naime, kako je u toni iskopanog materijala moguće pronaći 1,01 gram zlata, 120 grama srebra te 3,5 posto cinka, 2,2 posto olova, 0,3 posto bakra te čak 23,2 posto barita, što je bio prioritet istraživanja kompanije Adriatic Metals.

Tvrtka predviđa da će od prvog iskapanja do prve zarade proći barem osam mjeseci, a u svome planu poslovanja za 2022. godinu predviđaju zaradu od 25 milijuna dolara. Rudnik se nalazi u Zeničko-dobojskom kantonu, čiji premijer ističe da se radi o velikoj stvari.

"Imamo dobru suradnju, u stalnom smo kontaktu. Ovaj projekt je pozitivna priča za Zeničko-dobojski kanton, ali i za cijelu BiH. Ako zaživi u punom kapacitetu, svi ćemo imati koristi, prije svega lokalna zajednica, jer, po zakonu o koncesiji, najveći dio sredstava, 70 posto, ostaje u Varešu, koji je trenutačno slabo razvijen. Ovo bi ubrzalo njegov razvoj. Ranije je bio problem uvođenje u istraživanje, za što se plaćala enormna naknada. Kada se uvidjelo da plaćanje prvih naknada dok se ne nađe ruda usporava razvoj investicija u tom dijelu istraživanja, Ministarstvo je donijelo odluku da se iznos naknada snizi kako bi ljudi dalje istraživali. Ako bi rezultati bili ohrabrujući, onda bi se naplaćivala koncesija", rekao je za Dnevni avaz kantonalni premijer Mirza Ganić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali