POTREBNO HITNO RJEŠENJE / Stručnjaci oglasili uzbunu: Djeca se sve manje cijepe rutinskim cjepivima

Image
Foto: Profimedia / Ilustracija

UNICEF je izračunao da oko 67 milijuna djece diljem svijeta između 2019. i 2021. nije primilo rutinske injekcije. Međunarodno tijelo UN-a za djecu priopćilo je da je ukupna potpora cjepivima i dalje 'relativno jaka', ali nekoliko čimbenika sugerira da bi 'prijetnja od oklijevanja s cijepljenjem mogla rasti'

20.4.2023.
9:01
Profimedia / Ilustracija
VOYO logo

Vodeći stručnjaci za dječje zdravlje oglasili su uzbunu zbog sve manjeg korištenja rutinskih cjepiva za djecu nakon što su novi izračuni pokazali da u posljednjih nekoliko godina deseci milijuna nisu primili cjepiva koja spašavaju živote.

UNICEF je izračunao da oko 67 milijuna djece diljem svijeta između 2019. i 2021. nije primilo rutinske injekcije, koje mogu zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodno tijelo UN-a za djecu priopćilo je da je ukupna potpora cjepivima i dalje "relativno jaka", ali nekoliko čimbenika sugerira da bi "prijetnja od oklijevanja s cijepljenjem mogla rasti".

Ti čimbenici uključuju neizvjesnost u vezi s odgovorom na pandemiju, sve veći pristup pogrešnim informacijama, sve manje povjerenje u stručnost i političku polarizaciju, navodi se u novom izvješću UNICEF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REKORDAN BROJ CJEPIVA /

Povećana potražnja za cjepivom protiv pneumokoka, HZJZ nabavio još 15.000 doza

Image
REKORDAN BROJ CJEPIVA /

Povećana potražnja za cjepivom protiv pneumokoka, HZJZ nabavio još 15.000 doza

"Na vrhuncu pandemije znanstvenici su brzo razvili cjepiva koja su spasila brojne živote. No unatoč ovom povijesnom postignuću, strah i dezinformacije o svim vrstama cjepiva kružili su jednako kao i sam virus'', izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a, Catherine Russell.

"Ne možemo dopustiti da povjerenje u rutinsku imunizaciju postane još jedna žrtva pandemije, inače bi sljedeći val smrti moglo pokositi djecu s ospicama, difterijom ili drugim bolestima koje se mogu spriječiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNICEF poručuje da se hitno treba riješiti problem djece koja su propustila cjepiva kako bi se "spriječilo izbijanje smrtonosnih bolesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo