'NA STRANICI 924, BROJ 49': / Južna Koreja presrela šifriranu poruku, služi li se Kim Jong-un špijunskom taktikom iz Hladnog rata?

Šifrirana poruka koja je presretnuta na Korejskom poluotoku potaknula je strah da Sjeverna Koreja koristi špijunske taktike iz Hladnog rata kako bi napala svoje neprijatelje na jugu.

5.3.2017.
14:23
AFP, KCNA
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Emitirane su kodirane brojke, za koje se vjeruje da su ih koristili sjevernokorejski špijuni u Južnoj Koreji, a koje su onda prevodili u naredbe uslijed snažne napetosti između zaraćenih strana.

Brojevi koje samo špijuni znaju prevesti

Poruka koja je presretnuta kroz radiovalove sjevernokorejske propagandne radio postaje, adresirana je na '21. istraživački tim' i poziva na 'provjeru njihovog matematičkog zadatka'.

Uslijedili su brojevi, a poruka glasi: 'Na stranici 924, broj 49, na stranici 14, broj 76, na stranici 418 broj 37'. Smatra se da su to kodovi koje špijuni znaju prevesti.

U danima špijunaže tijekom Hladnog rata, špijuni su primali poruke u obliku brojeva, a mogli su ih prevesti uz pomoć knjiga šifri koje su imali, a neprijatelji ih nisu mogli dekodirati.

Poruka emitirana na Radiu Pyongyang dolazi u jeku pojačanih međunarodnih napetosti sa Sjevernom Korejom, te dok su špijuni Kim Jong-una optuženi za atentat na njegovog brata u Maleziji.

Podsjetimo, Kim Jong-nam je ubijen na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. veljače. Južna Koreja je priopćila da je sjevernokorejski režim naredio njegovo ubojstvo, a nekoliko je Sjevernokroejaca optužila za sudjelovanje, iako su neki od njih na taj dan, prije ubojstva, već bili napustili zemlju.

Mediji su intenzivno nagađali o tome da se dvojica osumnjičenika možda skrivaju unutar ambasade. U međuvremenu je pokrenuta istraga i poslan zahtjev za vraćanje tijela.

Narušeni diplomatski odnosi s Malezijom

U petak je policija izdala uhidbeni nalog za jednog muškarca, zaposlenika sjevernokorejske aviokompanije.

'Osumnjičenici bi se mogli skrivati u veleposlanstvu Sjeverne Koreje jer je to najsigurnije mjesto gdje ih neće nitko ispitivati ili uhititi', rekao je jedan neimenovani vladin dužnosnik.

Ispred ambasade novinari već tri tjedna čekaju na novu izjavu.

Malezija je 1970ih službeno uspostavila diplomatske veze sa Sjevernom Korejom.

'Sjeverna Koreja, usprkos odbijanju, dio je Pokretu nesvrstanih, a Malezija je pokušala biti lider među zemljama u razvoju', rekao je politički analitičar Ibrahim Suffian za AFP.

Pyongyang je veleposlanstvo otvorio 2003, time stvarajući mjesto za pregovore s ostatkom svijeta, a Kuala Lumpur je tako bio tajno mjesto za razgovore s Washingtonom.

Prošlog su listopada bivši američki diplomati održali sastanak iza zatvorenih vrata sa službenicima iz Pyongyanga u Kuala Lumpuru.

Malezija je sada blizu raskidanja diplomatskih odnosa.

Ako nastave s besmislenim i neutemeljenim optužbama, odbiju surađivati s istražiteljima ili istraga zaključi da je atentat bio pod pokroviteljstvom države, diplomatski bi se odnosi mogli bitno pogoršati', rekao je Oh Ei Sun s odjela za međunarodne odnose sveučilišta u Singapuru.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali