'TRAJALO JE DVIJE MINUTE' / Što su to Hrvati sinoć zabilježili kamerama? 'Vidjela sam putujuće točkice na nebu. Brzo su nestale'

Image
Foto: Screenshot/Twitter

Riječ je o satelitima, to jest, Starlink satelitima Elona Muska, koji su se ponovno preselili iznad našeg neba

16.9.2023.
14:40
Screenshot/Twitter
Play logo

Mnogi Slovenci sinoć su promatrali nesvakidašnju pojavu na nebu, javlja 24Ur. Sara iz Ljubljane kazala je kako je primijetila "putujuće točkice na nebu. Iz smjera Dugog mosta prema Gorenjskoj putovale su u istom omjeru i kasnije su nestale". Sve to, otkrila je, trajalo je oko dvije minute.

No, nije ona jedina koja se oduševila. I Suzana je uočila "savršeni niz ili niz 'zvijezda' koje su nestale na točno određenom mjestu". Robiju nisu izgledali kao dronovi, rekao je, a kretali su se ravnom crtom preko Slovnije na istočnom dijelu države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

A nisu samo Slovenci uočili ovu pojavu. Kako javlja Index.hr, i na nebu iznad Hrvatske mogle su se uočiti točkice - u Koprivnici, ali i u Zagrebu.

Riječ je o satelitima, to jest, Starlink satelitima Elona Muska, koji su se ponovno preselili iznad našeg neba. Njihov cilj je, naime, pružiti brzi internet iz svemira do udaljenih područja na Zemlji. Starlinkovi sateliti nalaze se u niskoj orbiti oko Zemlje da bi veza između satelita i površine Zemlje bila što bolja. Smatra se da ih je od 2018. Starlink u svemir poslao oko 3000, a u konačnici bi ih moglo biti 10.000 ili 12.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

POGLEDAJTE VIDEO: Nije čovjek, nema noge, ali je postala izvršna direktorica tvrtke. Upoznajte Miku: 'Nemam slobodne vikende'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo