"Ako je ostalo ribe unutra, pojest ću je", tvrdi za web portal Local, Ruben Madsen, stručnjak za surströmming, švedski specijalitet od fermentirane haringe. Madsen je pozvan u norveške planine kako bi pomogao otvoriti konzervu tog specijaliteta koja je proizvedena još 1990. godine.
Vlasnik kolibe Inge Haugen našao je zaboravljenu deliciju ispod nadstrešnice. Konzerva je toliko nabujala da je podigla korov za dva centimetra. U strahu od eksplozije, zabrinuti vlasnik, obavijestio je o svom otkriću i norvešku vojsku.
Miris je najveća opasnost
Surströmming, ili fermentirana haringa, je tradicionalni švedski specijalitet ozloglašen po svom mirisu, koji kod ljudi nenaviklih na njega može izazvati povraćanje. Šveđani, s druge strane, uživaju u njemu i tradicionalno početkom jeseni organiziraju zabave na kojima uživaju u mirisu i okusu konzervirane haringe.
Usprkos prvotnom strahu da bi konzerva mogla eksplodirati, sturučnjak za haringe, Ruben Madsen, otklanja tu mogućnost. "Nema straha od eksplozije, možda malo haringe može procuriti prilikom otvaranja, ali to je to. Naravno miris će biti intenzivan", upozorava on na najveću opasnost.
Konzerve su kao vino
Vijest o konzervi porširila se medijima, tako da su mnogi obavijestili sretnog vlasnika kako bi rado prisustvovali svečanom otvaranju. "Biti će više ljudi nego na inauguraciji Baracka Obame", šali se Inge Haugen, vlasnik kolibe u kojoj je pronađena bomba.
"Konzerve sa haringom su kao vino, što su starije to su bolje. S godinama njihov okus i miris postaju bogatiji i kompleksniji", tvrdi stručnjak za surströmming. Njegov najveći strah je da haringa nije prestala fermentirati, te da se pretvorila u mirisnu tekućinu. Sve dvojbe biti će riješene 18. veljače, za kada je najavljeno svečano otvaranje konzerve stare 25. godina.
Inače, Youtube je prepun snimaka reakcija ljudi nenaviklih na miris surströmminga. Kako to obično završi možete pogledati u videu.
//www.youtube.com/embed/3vEl6Ey8Gdc