Play ponuda

Što nakon papinog odlaska?

shimmer fallback

Sada kad je papa Benedikt XVI. najavio da će napustiti svoju dužnost, postavlja se pitanje tko će ga zamijeniti?

11.2.2013.
15:21
Play ponuda

Tijekom ovog prijelaznog razdoblja, od ostavka pape Benedikta XVI.do izbora novog pape, odgovornost preuzima komornik. U ovom trenutku tu službu obavlja kardinal Tarcisio Bertone, koji također obavlja službu i vatikanskog državnog tajnika, javlja romereports.com.

Kako bi se spriječile prijevare, on je zadužen i za to da malim čekićem razbije papin ribarski prsten. Kardinal Bertone mora i zapečatiti papin stan, što je običaj od davnina kad su bile česte pljačke papine imovine, iako danas crkveni poglavari prije ne žele da njihovi privatni spisi dopadnu u pogrešne ruke.

Ograničen autoritet

Bertone je zadužen i za organiziranje konklave Kardinalskog zbora za izbor novog pape. Sve dok papa ne bude izabran, a što se obznanjuje puštanjem bijelog dima iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli, komornik je zadužen i za sva administrativna pitanja.

Međutim, kad je u pitanje donošenje odluka ključnih po Katoličku crkvu, njegov je autoritet ograničen.

Također, osim trojice predstavnika, svi vatikanski dužnosnici simbolično gube svoju službu. Do zasjedanja konklave pak ne smije proći više od 20 dana. Za to vrijeme kardinali sa svih strana svijeta dolaze u Vatikan kako bi obavili svoju zadaća odabira novog Crkvenog vođe.

Play ponuda
Play ponuda