Stiže revolucija oko otpada? Europska unija značajno mijenja pravila

Puno previše otpada završava na deponijama. To bi se uskoro trebalo promijeniti jer Europska komisija predlaže drastično povećanje kvote recikliranja.

15.7.2014.
14:04

Europska komisija je predložila nove ciljeve za budućnost zbrinjavanja otpada u Europskoj uniji. Kvote recikliranog otpada bi se trebale značajno povećati. Do 2030. građani Europske unije bi trebali reciklirati 70 posto kućnog otpada i 80 posto otpada koji potječe od pakiranja proizvoda. Od 2025. bi deponiranje otpada koji je moguće reciklirati bilo zabranjeno.

Svim ovim mjerama Europska komisija želi postići konačni cilj: prelazak ka gospodarstvu "zatvorenog kruga sirovina" tj. gospodarstva u kojem će otpad ponovno završavati u proizvodnji. "Zatvoreni krug sirovina" bila je i jedna od glavnih tema konferencije za zaštitu okoliša Green Week održanoj u Bruxellesu uoči predstavljanja ciljeva ekološke politike u Europskoj uniji.

Morat ćemo tražiti životni prostor izvan Zemlje

Tom prilikom je EU povjerenik za zaštitu okoliša, Janez Potočnik apelirao na prisutne političare i predstavnike gospodarstva. "Ako nešto ne učinimo s temeljima našeg gospodarstva i ne promijenimo naš način potrošnje i života općenito, tada nam neće poći za rukom dugotrajna zaštita okoliša na našoj planeti i bit ćemo prisiljeni potražiti životni prostor izvan Zemlje", rekao je Potočnik tom prilikom. On je pred sam kraj svog mandata koji ističe najesen upozorio kako više ne možemo živjeti s "linearnim gospodarstvom 19. stoljeća" nego se moramo okrenuti recikliranju. "Naši resursi ne smiju završavati na deponijima", zaključio je EU povjerenik.

S Potočnikom se slažu i ostali sudionici konferencije Green Week. "Učinkovitiji odnos prema našim sirovinama neće riješiti sve naše probleme s okolišem ali bi to bio veliki korak u pravom smjeru", kaže za Deutsche WelleHeinz Leuenberger, direktor inicijative Ujedinjenih naroda za održivu industriju. On smatra da bi se promjenom načina razmišljanja godišnje mogla uštedjeti svota od tri trilijuna dolara. On smatra pogrešnim pokušaje mnogih poduzetnika da uštede na osoblju umjesto na materijalu i energiji. "Na osoblje odlazi u pravilu 20 posto troškova. Istodobno na materijal i energiju odlazi 55 posto i jasno je gdje je veći potencijal za uštedu", kaže Leuenberger.

Stvar je i u sigurnosti

On i još neki sudionici konferencije su se složili kako je osnovni problem prevelika potrošnja resursa stanovnika razvijenih zemalja. I to na uštrb stanovnika zemalja u razvoju.

Smione ciljeve Europske komisije naravno još moraju potvrditi Europski parlament i Europsko vijeće kako bi stroža politika zbrinjavanja otpada ušla i u zakonodavstva članica Europske unije.

Voda i energija su resursi koje EU želi sačuvati ali i kao jedan od motiva za inicijativu Komisije za pojačanim recikliranjem je i potreba za rijetkim elementima koji se teško pronalaze u prirodi, a koji su prijeko potrebni modernim granama industrije poput telekomunikacijske. Znači ne radi se samo o okolišu nego i o gospodarstvu, ali i sigurnosti. Jer u prošlosti se, kako se moglo čuti na konferenciji Green Week, često ratovalo zbog sirovina i treba učiniti sve napore kako se to više ne bi ponovilo. http://www.dw.de/europska-recikla%C5%BEna-revolucija/a-17784533

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali