PRESUDA U HAAGU / Stanišić i Simatović krivi i za jedno ubojstvo u Hrvatskoj: Kada se došla raspitati za rođake, arkanovci su Mariju bacili u bunar

Image
Foto: Profimedia

Stanišić i Simatović proglašeni su krivima za ubojstvo Marije Senaši u Daljskoj Planini u lipnju 1992. godine, ali ne i za ubojstva koja su 1991. godine počinile paravojne postrojbe pod njihovom kontrolom

31.5.2023.
15:29
Profimedia
Play logo

Bivši čelnici Službe državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić i Frenki Simatović proglašeni su u Haagu krivima za ubojstvo Marije Senaši u Daljskoj Planini u Hrvatskoj lipnju 1992., prema podacima koje je u srijedu objavilo žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Žalbeno vijeće "prihvaća, djelomično, prvi temelj tužiteljske žalbe i utvrđuje da su Stanišić i Simatović krivi, temeljem članka 1 Statuta i članaka 3, 5 i 7 statuta ICTY-ja za počinjenje, temeljem njihova sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu,… za ubojstvo kao povredu ratnog prava i običaja kao i za ubojstvo i progon kao zločine protiv čovječnosti za ubojstvo Marije Senaši u Daljskoj Planini u lipnju 1992.", objavio je MICT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OKONČAN NAJDUŽI POSTUPAK U HAAGU /

Bivšim čelnicima srpske službe sigurnosti suđeno 20 godina: Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

Image
OKONČAN NAJDUŽI POSTUPAK U HAAGU /

Bivšim čelnicima srpske službe sigurnosti suđeno 20 godina: Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

Nisu prihvaćene žalbe za zločine u Hrvatskoj

Žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu djelomično je prihvatilo žalbu tužiteljstva na prvostupanjsku presudu i utvrdilo je da su bivši čelnici Službe državne sigurnosti Srbije imali zajedničku namjeru ostvariti zajednički zločinački cilj te da su odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini - u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, i za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu te za ubojstvo počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u lipnju 1992.

Vijeće, koje je vodila sutkinja Graciela Gatti Santana, odbacilo je žalbe Stanišića i Simatovića i povećalo im je kazne zatvora na 15 godina za zločine koje su počinile srpske snage. Tužiteljstvo je u svojoj žalbi tvrdilo da se Stanišiću i Simatoviću mogu pripisati brojni zločini u Hrvatskoj - u Kijevu, Vrliki, Drnišu, Hrvatskoj Kostajnici, Saborskom, Škabrnji, Bruškoj, Marnovićima, Dalju, Erdutu, Vukovaru jer su ih počinile jedinice koje su bile pod njihovom kontrolom ili kontrolom drugih članova udruženog zločinačkog pothvata, no žalbeno vijeće te osnove žalbe nije prihvatilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijali Hrvate i Mađare i bacali ih u bunar

Jutarnji list podsjeća da su u presudi iz 2021. Stanišić i Simatović proglašeni krivima samo za zločine "arkanovaca" u Bosanskom Šamcu, bez udruženog zločinačkog pothvata, dok im je sada odgovornost proširena na zločine počinjene u još desetak općina širom BiH te na jedno u Hrvatskoj - ubojstvo Marije Senaši u Daljskoj Planini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema optužnici, Stanišiću i Simatoviću sudilo se za niz zločina Arkanovaca na istoku Hrvatske 1991. i 1992. Lokalni pobunjeni Srbi su po optužnici 9. studenoga 1991. skupa s Arkanovom Srpskom dobrovoljačkom gardom, uhapsile najmanje devet hrvatskih i mađarskih civila u Erdutu, Dalj Planini i Erdut Planini te ih odveli u centar za obuku Teritorijalne obrane u Erdutu i sutradan ih ubili. Nekoliko dana nakon toga, ubili su još troje ljudi koji su se došli raspitati što je s njihovim rođacima i bacili im tijela u bunar u Borovu. Među ubijenima je bilo dvoje članova obitelji Mađara ubijenih u prvoj skupini.

Play logo

Nekoliko mjeseci kasnije, došla je Marija Senaši, rođena 1937., raspitati se o sudbini svojih rođaka. Skupina arkanovaca i lokalnih pobunjenih Srba ubila ju je, a tijelo su bacili u napušteni bunar u Dalj Planini. Sada su Stanišić i Simatović proglašeni krivima za njezino ubojstvo, ali ne i za ubojstva počinjena 1991. godine. Iz presude protiv Stanišića i Simatovića otpala su sva ubojstva civila u Hrvatskoj osim ubojstva Marije Senaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo