Play ponuda

ŠPIJUN RAZOTKRIO PUTINOV PLAN: / 'Sve je veći strah da se Europi sprema novi Hladni rat'

Image

Vladajuća ruska stranka Ujedinjena Rusija potpisala je sporazum o suradnji s talijanskom desnom strankom Lega Nord. Na taj je način produbljena veza Rusije i europskih populističkih pokreta.

9.3.2017.
7:24
Play ponuda

Kremlj i Vladimir Putin za cilj imaju jačanje povezanosti s desnom orijentiranim strankama uoči izbora. Ujedinjena Rusija je još prošle godine potpisala sporazum s austrijskom desničarskom Slobodarskom strankom.

Liderica radikalne Alternative za Njemačku, Frauke Petry, prošli je mjesec bila u Kremlju. Primio ju je Vjačeslav Volodin, šef ruske Dume, ali i bivši šef kabineta Vladimira Putina.

Moskva trlja ruke zbog jačanja ekstremne desnice

Političari u Moskvi zadovoljni su jačanjem protuvladinih populističkih stranaka u Europi, ali i pobjedom Donalda Trumpa u SAD-u. Vide to kao znak da zapadne vlade neće uspjeti u nastojanjima da izoliraju Putinov režim nakon pripajanja Krima 2014., navodi Financial Times.

Moskva se tako povezala s ekstremno desnim strankama Europe, iskoristivši kritike koje takve opcije upućuju liberalcima te liberalnim vrijednostima povezanim s migrantskom krizom. Među tim krajnje desno orijentiranim strankama su francuski Nacionalni front Marine Le Pen, mađarski Jobbik i talijanski Lega Nord. Mnoge od navedenih nisu imale ništa protiv ruske aneksije Krima.

Predsjednici Ujedinjene Rusije i stranke Lege Nord naveli su kako će razvijati odnose u Vijeću Europe i Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju te produbljivati poslovne odnose.

Kremlj se infiltrira u europske političke stranke

Američki obavještajci na samom početku godine objavili su izvještaje o tome na koji se način Kremlj infiltrira u europske političke stranke, a prema njima, glavno je faktor u tom povezivanju rajno rusko financiranje tih stranaka.

Rusija, naime, želi iskoristiti razjedinjenost Europe kako bi potkopala NATO, blokirala američki proturaketni program te dovela do ukidanja sankcija koje joj je odredila Europa nakon aneksije Krima.

Kako je neimenovani izvor naveo za Telegraph, bojazan da se u Europi sprema novi hladni rat sve je veća.

'Žele unijeti razdor u Europu'

U cijeloj Europi vidimo alarmantne dokaze nastojanja Rusije da unese razdor u nizu važnih strateških pitanja', kazao je.

Ruski je utjecaj, osim u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji, vidljiv i u Nizozemskoj i Čekoj.

'Gdje god se za to ukaže prilika, Rusija želi potkopati Zapad i prikazati ga gorim nego što jest. Ona želi vidjeti kraj Europske unije, jer znatno više voli politiku 'podijeli pa vladaj', rekao je Andrew Foxall, voditelj ruskog centra pri think-thank društvu 'Henry Jackson'.

Play ponuda
Play ponuda